Volledig scherm
Roy Scholten uit Nijverdal, hier met zijn vrouw Corine, heeft zijn geld van goede doelenplatform Dream or Donate weer terug. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Nijverdaller Roy Scholten heeft Dream or Donate-geld terug

NIJVERDAL - Vanmorgen stond het op zijn rekening : 20.850 euro en 75 cent. Al het geld dat via het goede doelenplatform Dream or Donate voor  hem was ingezameld en spoorloos verdwenen leek. Maar het vertrouwen van Nijverdaller Roy Scholten werd niet beschaamd.

Scholten is dinsdag in Zwitserland geopereerd. Het gaat om een experimentele behandeling waarbij een soort pacemaker in zijn bekken is geplaatst. Die moet hem helpen zijn benen weer aan te sturen, die in 2017 verlamd raakten door een bedrijfsongeval. “De operatie is geslaagd", meldt Scholten. “Ik moet nu eerst drie weken rust nemen. Er kan een infectie optreden en dan moet het hele spul er weer uit, dus het is nu heel belangrijk om rustig aan te doen. Maar ik kreeg gisteren een stroomstoot door de benen... man, dat is wel heel bijzonder hoor, wat je dan voelt. Vanmiddag ga ik met de dokters praten over het vervolg. Ik krijg een trainingsschema mee. Het is echt niet zo dat ik morgen weer kan lopen, ik heb er zelf zeker drie jaar voor uitgetrokken om hiermee te leren omgaan." Scholten reist woensdagavond terug naar Nederland.

Broer Rasta

Voor de behandeling was zo'n 80.000 euro nodig, omdat deze niet door de verzekering wordt vergoed. Een deel van dat geld werd ingezameld via Dream or Donate. Maar eind augustus ging deze website ineens op zwart en leek het alsof alle donaties spoorloos verdwenen waren. Het leek er op of oprichter Robert-Jan Mastebroek, die zichzelf liever Broer Rasta noemt, er met het geld vandoor was. Gedupeerden uit het hele land dreigden al met rechtszaken, maar Nijverdaller Roy Scholten hield vertrouwen in Mastenbroek. Eerder zei hij tegen deze krant: “Als je mensen oplicht, dan verdwijn je toch? Dat doet hij niet, hij heeft vandaag nog interviews gegeven. En hij heeft me vanmiddag nog geappt.” Hij liet toen weten dat hij verwachtte zijn geld wel terug te krijgen.

Opgelucht

Mastenbroek zette inmiddels zijn huis en vele persoonlijke spullen te koop om alles terug te betalen. En hij berichtte Scholten afgelopen week dat het geld deze woensdag voor 13 uur op de rekening zou staan. “En daar heeft hij zich aan gehouden", meldt een opgeluchte Scholten. Hij gaat graag nog eens praten met ‘Broer Rasta’ over alles wat er is gebeurd. “Ik ben wel benieuwd wat hier nu achter stak. Maar het is fijn voor hem dat hij nu weer gewoon over straat kan, ik heb begrepen dat hij werd bedreigd naar aanleiding van deze zaak."