Een ozb-verhoging van 25 procent om het Hellendoornse huishoudboekje op orde te krijgen? Veel ondernemers moeten er niet aan denken. ‘Dit is pure diefstal.’
Volledig scherm
Een ozb-verhoging van 25 procent om het Hellendoornse huishoudboekje op orde te krijgen? Veel ondernemers moeten er niet aan denken. ‘Dit is pure diefstal.’ © Rijnhout Media

Nijverdalse ondernemers: ‘Hoe durf je met dit ozb-voorstel te komen?’

NIJVERDAL - Ondernemer Joop van Keulen ging er dinsdagavond weer met gestrekt been in. „Een ozb-verhoging van 25 procent is absolute waanzin, absurd en  pure diefstal.” 

De algemeen directeur van de Van Keulen Holding, één van de grootste werkgevers in de gemeente Hellendoorn, betoogde dat burgers en ondernemers nu dreigen te moeten bloeden voor de ‘megalomane plannen van vorige colleges’. Van Keulen: „Als het in mijn bedrijf slecht gaat en ik verhoog daarom de prijzen met zelfs maar 5 procent hoe denkt u dat mijn klanten zullen reageren? Dan prijs ik mezelf volledig de markt uit.”

Te grote broek

De ondernemer vertelde dat hij ruim 10.000 euro meer aan ozb moet betalen als de plannen van het college door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Hij vindt dat de gemeente de hand in eigen boezem moet steken en het enorme begrotingstekort niet op haar inwoners moet afwentelen. „Trek niet langer een te grote broek aan en ga in je eigen vlees snijden”, luidde zijn dringende advies.

Hij kreeg bijval van ‘collega’ Joop Stegeman , die de ozb-verhoging ‘onvoorstelbaar’ noemde. „Hoe durf je met zo'n voorstel te komen?”, zie de directeur van Stegeman Hulsen bv.  Zijn bedrijf verhuurt diverse winkelpanden in het centrum van Nijverdal. „We hebben de huren de afgelopen jaren meermaals moeten verlagen, omdat onze huurders de huur niet meer konden opbrengen en ze anders waarschijnlijk zouden stoppen of vertrekken. Nog meer leegstand is wel het laatste wat we nu in Nijverdal kunnen gebruiken.”, aldus Stegeman.

Hij herinnerde zijn gehoor eraan dat de bouw van de Combitunnel en uitvoering van het Nijverdalse centrumplan gepaard ging met veel overlast voor de winkeliers in de dorpskom met flink dalende omzetten als gevolg. En net nu veel middenstanders na de economische crisis  langzaam uit het dal beginnen te klimmen komt de gemeente met een enorme ozb-verhoging. 

Onacceptabel

Volgens Stegeman is dat vragen om moeilijkheden, ‘want wie accepteert dat nu?’ Hij schetste een beeld van winkeliers, die zich gaan vestigen in omliggende plaatsen als Raalte of Rijssen, waar de ozb veel lager is. Van organisaties en sportclubs, die straks tevergeefs bij winkeliers aankloppen om sponsoring. En ook van middenstanders, die niet langer bereid zijn de bijdrages te betalen, die destijds met de gemeente zijn afgesproken als compensatie van de afschaffing van betaald parkeren.

Ook Rico Koster van Leferink Schoenen hoort dat soort geluiden bij zijn Nijverdalse collega's. Koster: „Als deze plannen onverhoopt doorgaan ga ik zo‘n 700 euro meer ozb betalen. Daarvoor moet ik heel veel extra schoenen verkopen...”