Volledig scherm
Jan-Pieter van Vree (links) en Jos van Rhee vormen samen het creatieve brein achter de theatershow, waarmee het eeuwfeest van voetbalclub De Zweef medio volgend jaar in het ZINiN Theater in Nijverdal wordt gevierd. © De Zweef

Nijverdalse voetbalclub De Zweef viert eeuwfeest met eigen theatershow

NIJVERDAL - Voetbalvereniging De Zweef bestaat volgend jaar honderd jaar. Op 15 juni 2020 is het exact een eeuw geleden dat deze club werd opgericht. Een mijlpaal die De Zweef niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan. Het hoogtepunt van een reeks feestelijke activiteiten is ongetwijfeld de theatershow in het ZINiN Theater, die zelfs drie keer wordt opgevoerd. 

Het idee voor de theatershow ontstond bijna tien jaar geleden, kort na de viering van het 90-jarig bestaan van de club. Voorzitter Erik Heuver benaderde hiervoor voormalig preses Jos van Rhee, die als lid van een toneelclub al enige ervaring op dit terrein had. Samen met Jan-Pieter van Vree ging Van Rhee aan het werk. Het duo besloot de show op te bouwen rond herkenbare thema’s als de kampioenschappen, grote feesten, supportersvereniging De Vriendenkring, opkomst van het vrouwenvoetbal en de relatie tussen de voetbalclub en rooms-katholieke kerk. Het mondde uit in twaalf thema’s met elk een eigen lied, waarvoor Van Rhee en Van Vree de teksten schreven.

‘Een echte show’

Van Vree schreef nog een flink aantal andere teksten, die worden voorgedragen door een verteller en waarvan sketches zijn gemaakt. „Het is echt een show geworden. Met een lach en een traan en vooral veel herkenning en meezingen uit volle borst”, aldus Van Vree. Het werken met 28 acteurs bleek al snel een te lastige opgave te zijn. Vandaar dat werd besloten een aantal scenes te filmen en deze beelden te vertonen tijdens de show. Hiervoor schreef Heuver de scripts. 

Drie keer

De acteurs en het uit zes mensen bestaande zangkoor zijn al sinds september druk aan het oefenen voor de drie shows, die op zaterdag 13 juni (15.30 uur) en zondag 14 juni (14.30- en 20.00 uur) worden opgevoerd. Kaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar op de site www.webshopdezweef.nl.