Gerrit-Jan Nieuwenhuis (rechts) en zoon Richard Nieuwenhuis voor het opvallende, ronde pand in Nijverdal, dat de vorm heeft van een Afrikaanse lodge.
Volledig scherm
PREMIUM
Gerrit-Jan Nieuwenhuis (rechts) en zoon Richard Nieuwenhuis voor het opvallende, ronde pand in Nijverdal, dat de vorm heeft van een Afrikaanse lodge. © Cees Elzenga

Niverplast Nijverdal: anarchisten in kapitalistische wereld

NIJVERDAL - Wie naar Niverplast in Nijverdal belt en naar de directie vraagt, krijgt te horen: ‘Die hebben we niet.’ Gerrit-Jan Nieuwenhuis, oprichter van de machinefabriek, moet er om grinniken. „Klopt, hier werken geen stropdassen die zeggen wat er gebeuren moet.”

Zelf gekleed in spijkerbroek en wollen vest ontvouwt Gerrit-Jan Nieuwenhuis (57) de filosofie van zijn bedrijf. Dat medewerkers ‘competent moeten zijn’ en ‘het juiste doel voor ogen moeten hebben’. „Als dat het geval is, moet je ze verder niet te veel voor de voeten lopen. Laat maar gaan, dan komt het bijna altijd goed.” Nee, wie de ambitie heeft chef te worden of door te groeien naar een leidinggevende functie, hoeft niet bij Niverplast te solliciteren. „Alleen bazen zelf vinden dat werknemers een baas moeten hebben. Wij zijn anarchisten - de macht moet bij het volk liggen. Medewerkers die goed zijn, hebben hier de meeste invloed. Die komen vanzelf bovendrijven, dat is een natuurlijk proces. Wij sturen en voorzien onze medewerkers van informatie, zo moet je het zien.”