‘Noabers’ als buffer bij coronainfarct van de zorg in Hellendoorn
HELLENDOORN/NIJVERDAL - Mocht het zover komen dat de zorgvraag door corona uit de klauwen loopt, dan heeft de gemeente Hellendoorn een buffer van zo’n zestig vrijwilligers achter de hand. Mensen kunnen zich nog steeds voor dit Noaberzorgplan aanmelden.
Hans Brok
Het idee voor een groep vrijwilligers die op afroep kan worden ingezet om de zorg te ondersteunen, komt vanuit de veiligheidsregio. Gemeenten werden gevraagd een zorgstructuur met vrijwilligers op te tuigen die in geval van grote nood zouden kunnen bijspringen.
Inmiddels staan er in Hellendoorn zo’n zestig op de lijst. Circa de helft daarvan bestaat uit ambtenaren van de gemeente die in nood kunnen worden vrijgemaakt. Marloes Hekman van het Sociaal Plein Hellendoorn, die het plan heeft opgezet: „We hebben een onderzoek gedaan in de gemeentelijke organisatie. Hoeveel capaciteit komt er beschikbaar als je alleen het hoogstnoodzakelijke door laat gaan? Dat heeft heel wat mensen opgeleverd die, indien nodig, ingezet kunnen worden om de zorg te ondersteunen.”
Eerst van buiten
In geval van nood wordt er eerst gezocht bij de vrijwilligers van buiten, daarna komen de eigen medewerkers van de gemeente in beeld.
De inzet van de hulpen is alleen nodig op het moment dat het de reguliere zorg volkomen over de schoenen loopt. Bij die reguliere zorg gaat het om huisartsen, zorginstellingen voor ouderen, thuiszorg en mantelzorg. Die kunnen zich als dat nodig is melden bij het daarvoor ingesteld meldpunt. Daar wordt dan in het bestand met vrijwilligers gezocht naar een geschikte kandidaat.
Geruststellend
Hekman: „Met het Noaberhulplan willen we vraag en aanbod aan elkaar koppelen. Of dat nodig is moet nog blijken. Het aantal besmettingen loopt wel hard op, maar we weten nog niet waar het naartoe gaat. Desondanks zijn we er klaar voor. En dat is toch wel een geruststellend gevoel.” Op dit moment zijn er volgens Hekman nog geen organisaties die een beroep op het meldpunt hebben gedaan. Hekman: „Laten we hopen dat dat ook niet nodig is.”
Je hoeft geen achtergrond in de zorg te hebben
Marloes Hekman, Sociaal Plein Hellendoorn
Aan de vrijwilligers die zich voor de Noaberhulp willen aanmelden, worden geen speciale eisen gesteld. Hekman: „Je hoeft geen achtergrond in de zorg te hebben. Het gaat om heel gewone taken, niet om medische zorgtaken. Denk bijvoorbeeld aan het in de gaten houden of een inwoner wel eet, de medicijnen inneemt, af en toe de hond uitlaten, de was doen. Dat soort dingen. Maar ook sociale contacten onderhouden. Een een kopje koffie drinken met iemand, een spelletje doen. Als een soort verlengstuk van de thuiszorg en mantelzorg.”
Aanmelden
Het noaberzorgplan is een samenwerking tussen Evenmens, Stichting De Welle en de gemeente Hellendoorn. Wie zich nog aan wil melden kan dat doen via het aanmeldformulier ‘Ik wil helpen’ op sociaalpleinhellendoorn.nl of via telefoonnummer (0548) 638 838. Aanmelden kan ook via evenmens.nl of stichtingdewelle.nl. Na aanmelding volgt er een gesprek om een goede match te kunnen maken tussen vrijwilliger en zorgvrager en om taken samen af te stemmen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.