Volledig scherm
Medewerkers en de ondernemingsraad van Soweco zijn behoorlijk in hun wiek geschoten door uitlatingen van het Hellendoornse CDA-raadslid Roy Zijlstra. © Henk Bouwhuis

Ondernemingsraad Soweco baalt van uitlatingen Hellendoorns CDA-raadslid

NIJVERDAL - Eén voor één verlieten medewerkers en leden van de ondernemingsraad van Soweco deze week woedend de raadszaal in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal. Ze voelden zich zwaar geschoffeerd door opmerkingen van het Hellendoornse CDA-raadslid Roy Zijlstra, die aangaf het inmiddels helemaal te hebben gehad met wat hij omschreef als het ‘Soweco-circus’.

Volgens Zijlstra is de houdbaarheidsdatum van de gemeenschappelijke regeling Soweco bijna verlopen en is het nu zaak om de overgang van de medewerkers naar de zes deelnemende gemeenten zo goed mogelijk te regelen. Dat is volgens hem vooral een ‘bestuurlijk proces’, waarin  de belangen van deze kwetsbare werknemers voorop staan. „We zijn al sinds 2013 bezig met dit proces. Dat heeft voor veel onrust gezorgd bij de medewerkers en dat vind ik niet meer dan logisch. Maar er wordt nog steeds veel geschreeuwd en gerept over onrust bij Soweco , terwijl het voor de direct betrokkenen nu toch wel duidelijk moet zijn dat wij alles uit de kast halen om voor hen een goede en veilige werkomgeving  te regelen”, zegt Zijlstra.

Opgetrommeld

Hij zegt het ‘sterke vermoeden’ te hebben dat mensen steeds weer door ‘krachten binnen de organisatie’ worden gemobiliseerd als de lokale politiek zich ergens buigt over de toekomst van Soweco. Zijlstra: „Ze doen dat echt niet spontaan, maar worden volgens mij gewoon opgetrommeld. Bij een overleg ergens medio oktober in Rijssen stonden wel tweehonderd werknemers in de kou te blauwbekken. Ik had echt met die mensen te doen, vond het sneu voor ze. En ik weet dat dat mijn gevoel door meer collega’s in de raad wordt gedeeld. De medewerkers van Soweco moeten nu toch wel beseffen dat wij er voor hen zijn.”   

‘Respectloos’

De uitlatingen van Zijlstra zijn geheel verkeerd gevallen bij de ondernemingsraad van Soweco, die de belangen van het personeel behartigt. Voorzitter Eric Kuipers en woordvoerster Miriam Doeschot vinden de woorden van het CDA-raadslid ‘ongepast’ en ‘respectloos’ en geven aan dat ze als een bom zijn ingeslagen op de werkvloer van Soweco. „Het was het gesprek van de dag. Onze mensen zijn hiervan erg geschrokken en reageren verdrietig en verslagen. Deze uitlatingen zijn buiten alle proporties en hiermee toont hij geen respect voor de vele Soweco-medewerkers uit zijn eigen gemeente”, zegt Doeschot. „De ondernemingsraad is geen gesprekspartner van het bestuur van deze gemeenschappelijke regeling, maar de wethouders van de zes deelnemende gemeenten. Werknemers kunnen de onrust over hun toekomst alleen laten zien door aanwezig te zijn bij vergaderingen over Soweco. Ze tonen daarmee hun betrokkenheid en behoefte om te laten weten wat zij hiervan vinden. Dat gebeurt op geheel vrijwillige basis, je denkt toch niet dat ze voor de lol in de kou gaan staan.”