Volledig scherm
© Bert Kamp

Onderzoek naar dood voormalige ondernemer Herman Smit (71)

Oud-ondernemer Herman Smit (71) is afgelopen vrijdag dood aangetroffen in zijn woning aan de Zuid Esweg in Wierden. Of hij een natuurlijke dood is gestorven of dat er sprake is van een misdrijf was gisteravond nog onduidelijk. De politie deed onderzoek tot gisteravond laat.

De hulpdiensten kwamen vrijdagmiddag rond half twee in actie na een melding van thuiszorg. Smit had niet opengedaan toen er bij hem was aangebeld. De omgeving werd afgezet, rechercheurs gingen in en rond het huis aan het werk.

Afgelegen

De Zuid Esweg is een klein doodlopend straatje in Wierden en ligt op het punt waar de A35 overgaat in de N35. Het is er afgelegen, slechts één huis staat dicht bij de vrijstaande woning van Smit. De buurman zag hoe ook familieleden van Smit de woning niet in mochten en achter het lint moesten blijven. Hij kende Smit goed en noemt hem 'een uitstekende buur'.

Deventer

De Wierdenaar woonde sinds 2011, na het overlijden van zijn vrouw, alleen. Smit was jarenlang de man achter Hewi Slangen, een bedrijf dat slangen voor zowel hydraulische als industriële toepassingen maakt. Dat bedrijf, runde hij vanaf 1973 samen met oprichter en zijn schoonvader Willem van Hulst. Vorig jaar april werd het bedrijf verkocht aan het Britse Flowtech Fluidpower PLC. Daarmee verdween ook de vestiging op het Bedrijvenpark Twente; vandaag de dag zit Hewi in Deventer.

Mannenkoor

Smit was vijftien jaar lang beschermheer van het Algemeen Wierdens Mannenkoor. Ook stelde hij ruimte bij zijn bedrijf ter beschikking voor vergaderingen van het koor en voor archiefopslag. In 2017, na de verkoop van het bedrijf, stopte hij als beschermheer. Henk Lubberding, secretaris van het koor, omschrijft Smit als een 'heel vriendelijke man, die veel voor het koor heeft gedaan'.