Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Onderzoek woonbehoefte jongeren èn ouderen in Wierden en Enter

WIERDEN/ENTER - De gemeente Wierden onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om inwoners met een smalle beurs tegemoet te komen in de zoektocht naar een passend huis. Dat gebeurt naar aanleiding van vragen van het CDA over Kooplater-woningen voor starters.

Hoewel het belangrijk is dat starters een kans krijgen op de woningmarkt, wil het college van B en W zich niet beperken tot die doelgroep. „De vraag is hoe groot de problemen voor starters in onze gemeente zijn en of we door het stimuleren van starters, geen andere doelgroepen benadelen”, zegt wethouder Johan Coes. „Denk bijvoorbeeld aan senioren die hun huis levensloopbestendig willen maken.”

Kooplater

Het college stelt daarom voor eerst te onderzoeken of er stimuleringsmaatregelen nodig zijn voor starters of andere doelgroepen. Vervolgens wordt bekeken welke maatregel geschikt is voor de gemeente Wierden. Dat kan het Kooplater-concept waarbij een huurwoning op langere termijn gekocht kan worden. Tijdens het huren wordt als het ware al gespaard voor de aankoop. Maar mogelijk bieden de zogenaamde verzilveringsregeling van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting of de oude Startersrenteregeling ook uitkomst. De gemeenteraad wordt in het najaar geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.

Quote

Ik ben bang dat een onderzoek lang gaat duren

Janine Langenhof, CDA-raadslid

Vraagtekens

Het CDA Wierden-Enter is positief over de antwoorden van het college maar raadslid Janine Langenhof zet wel vraagtekens bij het onderzoek. „Ik ben bang dat dit lang gaat duren terwijl we voldoende signalen krijgen dat er onvoldoende woningruimte is voor jongeren. En de vraag is hoe de jongeren worden benaderd. De woningstichting heeft een tijd geleden een enquête gehouden maar daar kwam weinig respons op.  Ik denk dat je als gemeente het beste een brief kunt sturen in plaats van onderzoek doen via een bepaald platform.” 

Jongeren

Het CDA bracht de problemen van jongeren in de gemeente die een woning zoeken in Wierden, Enter of Hoge Hexel vorige maand onder de aandacht. Voor de leefbaarheid van de kernen van Wierden, Enter en Hoge Hexel is het belangrijk dat jongeren na studie of opleiding terugkomen. Maar dan moet er wel voldoende geschikte woonruimte zijn. 

Wal en schip

Jongeren vallen volgens het CDA op de woningmarkt vaak tussen wal en schip. ‘Soms verdienen ze te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een hypotheek te krijgen voor een koophuis’, aldus het CDA. Daarom zou de wethouder bij de jaarlijkse gesprekken met woningbouwvereniging Reggewoon aandacht moeten vragen voor dit onderwerp. Dat is inmiddels toegezegd.