Volledig scherm
Foto ter illustratie © Ben & Jerry's

'Onrust onder personeel Ben & Jerry's in Hellendoorn’

HELLENDOORN - FNV-vakbondsbestuurder en cao-onderhandelaar Niels Suijker zegt dat de plannen van Ben & Jerry’s om een deel van de productie weg te halen uit Hellendoorn, voor veel onrust zorgen onder de werknemers in Hellendoorn.

Unilever en de FNV voerden de afgelopen maanden al meerdere indringende gesprekken, maar een overeenkomst lijkt verder dan ooit. Deze maand verwierpen de FNV-leden het efficiency-voorstel met 57-43 procent. Suijker wil geen aantallen noemen, maar benadrukt dat de vakbond ‘goed vertegenwoordigd’ is in de fabriek. “Er waren ruim 60 werknemers bij de vergadering, waarin dit voorstel werd afgewezen.”

Onvoorspelbaarder rooster

Volgens Suijker zitten veel werknemers niet te wachten op een rooster dat veel onvoorspelbaarder wordt, want dat kan vergaande gevolgen hebben voor de situatie thuis. Volgens hem is ook onduidelijk of een flexibelere inzet financiële gevolgen heeft voor personeel.

Suijker: “Overwerken gebeurde tot nu toe op vrijwillige basis, maar als we akkoord gaan met dit voorstel is het een verplichting.” De vakbondsbestuurder vertelt dat het een proef van twee jaar is, maar dat Unilever geen baangarantie voor deze tijd geeft.

Quote

Overwerken gebeurde tot nu toe op vrijwilli­ge basis, maar als we akkoord gaan met dit voorstel is het een verplich­ting

Niels Suijker, FNV-vakbondsbestuurder en cao-onderhandelaar

‘Gevolgen niet zo groot’

Volgens Unilever-woordvoerster Van Bruggen zijn de gevolgen voor het personeel niet zo groot als gevreesd. “Basissalaris en ploegentoeslag blijven bestaan en we garanderen dat werkroosters voor iedereen twee weken van tevoren bekend zijn, zodat onze werknemers waar nodig tijdig thuis maatregelen kunnen nemen”, zegt ze. Van Bruggen vertelt dat Unilever nu eerst de mening van alle medewerkers van de fabriek in Hellendoorn gaat peilen om te zien hoe niet FNV-leden erover denken.

Suijker vertelt dat Unilever eerst ‘Hellendoorn’ wil oplossen alvorens verder te praten over een nieuwe cao voor het gehele Unilever-personeel in Nederland. Het gaat om in totaal 1.350 werknemers. Dat laatste kan Van Bruggen niet bevestigen. “Maar we kunnen het ook omdraaien. In Hellendoorn gaat het om zo’n 10 procent van de Unilever-werknemers in ons land. Waarom is de FNV niet bereid om de specifieke situatie in deze fabriek uit de cao-onderhandelingen te halen?”