Volledig scherm
Wethouder Anja van den Dolder houdt een toespraak tijdens de officiële onthulling van het monument voor overleden kinderen. © Bert Kamp

Onthulling gedenkmonument overleden kinderen in Nijverdal ‘ontroerend’

NIJVERDAL - De onthulling van het gedenkmonument voor overleden kinderen in Nijverdal was ‘emotioneel en ontroerend’. Initiatiefnemer Bernd Twiest kijkt er met een goed gevoel op terug. 

Op het moment dat de officiële plechtigheid begon, brak de zon zondagmiddag even door. „Het was de hele dag stormachtig weer en ik was bang voor een verregende bijeenkomst, maar op het goede moment werd het mooi droog en licht. Ik denk dat we hulp van boven hebben gekregen”, zegt Bernd Twiest. Hij en zijn vrouw Jolande Brummelhuis namen het voortouw voor de oprichting van een herinneringsplek voor overleden kinderen. Zelf verloren zij in 2015 dochter Hylke vlak na de geboorte. Het echtpaar kan hun dochtertje bezoeken want zij heeft een graf op de begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan in Nijverdal. Maar omdat veel mensen die vroeger een kindje zijn verloren dat niet hebben, wilden zij iets doen.

Volledig scherm
Het gedicht van Jolande Brummelhuis dat bij het monument is geplaatst. © Bert Kamp

Medewerking

Samen met Christien Middelkamp van de gemeente Hellendoorn en veertien kunstenaars van de Kunstfabriek werd een monument bedacht in de vorm van een kunstwerk met vogels en een gedicht. „De mensen vinden het heel mooi en bijzonder”, zegt Twiest. „Vooral dat zoiets ontstaat vanuit de inwoners zelf en dat het initiatief niet altijd bij de gemeente hoeft te liggen. We hebben wel alle medewerking gehad en zijn erg geholpen door de gemeente.”

Bij aanvang van de onthulling was het nog licht, maar na afloop trad de schemer in waardoor de waxinelichtjes en fakkels op de begraafplaats een sfeervol beeld gaven op deze Wereldlichtjesdag. Jolande droeg een gedicht voor dat zij gisterochtend nog maakte met als titel: ‘Missen gaat niet over’.