Paasvuurstrijd in Holten afgeblazen: ‘Alles voor niets, dit is gewoon zwaar waardeloos’

VIDEODrie jaar op rij bouwde de buurschap Dijkerhoek bij Holten het grootste paasvuur van het land. Maar de titel wordt dit weekend niet geprolongeerd; de wedstrijd is vanwege het droge weer afgelast. Het stelt de bouwers voor een dilemma: „Waar moet je met 6000 kuub hout heen?” 

Maandagavond werd er nog volop gebouwd in Dijkerhoek. Het zouden de laatste takken zijn die op de 11 meter hoge stapel gingen.
Volledig scherm
Maandagavond werd er nog volop gebouwd in Dijkerhoek. Het zouden de laatste takken zijn die op de 11 meter hoge stapel gingen. © Emiel Muijderman

Met een slip komt een oude, rode Citroen Berlingo tot stilstand. Een stofwolk stijgt op. De grond is droog, zo vlak naast de paasboake. Arjan Veneklaas (21) en Bart Haverslag (25) stappen uit en werpen een blik op de enorme bult, die komend weekend niet zal branden. Te gevaarlijk, zeggen de brandweer en de gemeente. En dus is al het werk voor niets. Haverslag doet geen moeite de teleurstelling te verbergen. „Het is gewoon zwaar waardeloos.”

Ze zagen de bui maandag al een beetje hangen, toen in de Achterhoek door tientallen paasvuren een streep ging. Vandaag kreeg ook Twente ‘natuurbrandrisico, fase 2’, een soort code rood. Gemeentes krijgen dan het advies om ontheffingen van het stookverbod in te trekken. Voor de gemeente Rijssen-Holten reden om de zogeheten Paasvurencompetitie af te gelasten. „Vuren van twintig meter of hoger zien we dit jaar niet, dat is een te groot risico”, aldus woordvoerder Karlijn Schabbink.