Ambon is zwaar getroffen door de zware aardbeving, die eind september De Molukken trof.
Volledig scherm
Ambon is zwaar getroffen door de zware aardbeving, die eind september De Molukken trof. © Izaak Mulyawan/REUTERS

Paul Salakory uit Wierden zoekt steun én aandacht voor zwaar getroffen Ambon

WIERDEN - Er is veel te weinig aandacht voor de zware aardbeving die eind september De Molukken trof, vindt Paul Salakory uit Wierden. Daardoor komt volgens hem ook maar weinig hulp op gang. Met een verzoek aan de gemeente om in navolging van onder meer Waalwijk, Barneveld en Middelburg de getroffenen financiële hulp te bieden, hoopt hij daar verandering in te brengen.

„Mensen hebben dekens, medicijnen, tenten en eten nodig om te overleven”, vertelt Salakory. „Huizen zijn vernield, of bewoners kunnen niet terug vanwege instortingsgevaar. En er zijn nog steeds naschokken. Maar als wij zelf als Molukkers niets in gang zetten gebeurt er ook niets.”

Hij vindt dat media weinig uitdoen op de aardbeving, waarbij tientallen doden vielen en ruim 150 mensen gewond raakten. „En de regering rept er met geen woord over. Individuele acties hebben ervoor gezorgd dat in Waalwijk, Tiel, Tilburg, Hoogeveen, Barneveld, Middelburg en Vlissingen  vanuit de gemeente een financiële bijdrage komt.”

‘Lastig in tijd van bezuinigingen’

Paul Salakory.
Volledig scherm
Paul Salakory. © Emiel Muijderman

Om dat ook in Wierden in gang te zetten schreef Salakory de gemeente aan. „NEW heeft me laten weten dat ze het er tijdens de fractievergadering over gaan hebben, het CDA neemt binnenkort contact op om een en ander te bespreken. De PPW heeft met mij gesproken, zij gaan het ook eerst in eigen fractie aankaarten. Of er echt wat gaat gebeuren, dat weet ik niet. Het is natuurlijk wel nodig dat alle partijen dezelfde kant op kijken. En ik snap dat het in deze tijd van bezuinigingen lastig is. Het hoeft ook niet een euro per inwoner te zijn, zoals in Waalwijk, wat mij betreft is het de helft, of een kwartje. In Tiel heeft de gemeente een oproep aan bedrijven gedaan voor een bijdrage, zoiets kan ook.”

Salakory hoopt dat Twentse gemeenten met een grote Molukse gemeenschap, zoals Wierden, Almelo, Rijssen en Nijverdal, samen in actie komen voor Ambon. Maar ook op een beetje meer aandacht voor de slachtoffers van de aardbeving. „Als er branden in Australië zijn worden wel hele acties opgetuigd. Waarom nu dan niet?”

In de Veluwehal in Barneveld wordt zaterdag 2 november het Please Help Ambon/Maluku-benefiet gehouden voor slachtoffers van de aardbeving.