Volledig scherm
De woningmarkt in Haarle zit op slot. Een enquête moet duidelijk maken wat de woonwensen van de dorpelingen zijn, zodat hier de komende jaren echt naar behoefte kan worden gebouwd. © Plaatselijk Belang Haarle

PB Haarle luidt noodklok over vastgelopen woningmarkt

HAARLE - De woningmarkt in Haarle zit op slot. Jongeren én ouderen zijn op zoek naar geschikte woonruimte in het dorp, maar hier is nauwelijks iets te vinden. Een enquête moet vandaag duidelijk maken wat de woonwensen van de Haarlenaren zijn, zodat de komende jaren echt naar behoefte kan worden gebouwd.

De woningnood in Haarle is inmiddels zo groot dat Plaatselijk Belang Haarle de noodklok luidt. Een betaalbare nieuwbouwwoning is voor jongeren een utopie. Velen zoeken al jaren tevergeefs naar een geschikte starters- of doorstroomwoning in Haarle en moeten hun heil noodgedwongen buiten het dorp zoeken. Dat vindt Plaatselijk Belang een zeer slechte zaak. Zij wil deze jongeren behouden voor Haarle, want zij vormen de toekomst voor het dorp. Haarle vergrijst, maar ook voor senioren die graag kleiner willen gaan wonen is geen geschikte woonruimte voorhanden. Veel ouderen blijven (noodgedwongen) langer thuis wonen, waardoor slechts weinig huizen voor starters vrijkomen.

Onderzoek

De werkgroepen wonen en maatschappelijke voorzieningen van Plaatselijk Belang  Haarle hebben in nauwe samenwerking met de gemeente Hellendoorn en woningcorporatie Reggewoon een enquête gemaakt, die per leeftijdscategorie duidelijk moet maken wat de huidige en gewenste woonsituatie is. Deze vragenlijst kan ook worden ingevuld door voormalige Haarlenaren, die willen terugkeren in het dorp.  Dit kan online door naar https://haarle.com/wonen te gaan. Gemeente en Reggewoon hebben aangegeven dat zij de uitkomsten van dit onderzoek willen gebruiken bij het uitvoeren van de woonvisie 2020-2025, zodat de leefbaarheid van het dorp verzekerd blijft.