Volledig scherm
Pius X Rijssen. © Google Maps

Pius X Rijssen plaatst zonnepanelen

RIJSSEN - De Pius X locatie in Rijssen krijgt 157 zonnepanelen. De school wil hiermee bijdragen aan duurzaamheid.

De aanschaf van de zonnepanelen is onderdeel van een groot project van de Stichting Carmelcollege. Pius X en Canisius, met vestigingen in Almelo en Tubbergen, vallen onder die stichting. De stichting heeft subsidie aangevraagd voor de aanschaf van zonnepanelen voor in totaal dertig scholen in Oost-Nederland.

Maart

De zonnepanelen in Rijssen worden eind maart geplaatst. Bij een andere locatie van Pius X aan de Cesar Franckstraat in Almelo worden eind deze maand 640 zonnepanelen op het dak geplaatst, Canisius is begin maart aan de beurt. Daar worden 722 panelen gelegd. Bij Canisius in Tubbergen werden vorige maand nog 548 panelen op het dak geplaatst. „Bij de locatie van Pius aan de Van Renneslaan in Almelo is het lastiger, omdat we dat gebouw delen met het Noordik”, legt Cherinda Daemen uit. Zij is woordvoerder voor Pius en Canisius.

Duurzaam

De reden achter de plaatsing is vooral het milieuaspect van de zonnepanelen. „We willen onze gebouwen hiermee verduurzamen”, stelt Fijke Hoogendijk van Stichting Carmelcollege. Voor Pius en Canisius komt het neer op een totale investering van 502.000 euro exclusief btw. Dat wordt gedeeltelijk betaald met subsidies.

Lessen

De panelen worden niet alleen gebruikt om energie op te wekken, ook wordt de werking van de zonnepanelen af en toe bij de lesstof gebruikt „De leraren zijn daar vrij in, maar het wordt natuurlijk wel gestimuleerd om de zonnepanelen bij de lesstof te halen als dat aansluit”, verklaart Daemen.