Het nieuwe IJstijdenpad moet wandelaars in de toekomst nog beter informeren over het ontstaan van de Sallandse Heuvelrug.
Volledig scherm
Het nieuwe IJstijdenpad moet wandelaars in de toekomst nog beter informeren over het ontstaan van de Sallandse Heuvelrug. © Lenneke Lingmont

Plan voor ‘IJstijdenpad’ op Sallandse Heuvelrug

NIJVERDAL - Er bestaan plannen voor de aanleg van een IJstijdenpad op de Sallandse Heuvelrug. Het gaat feitelijk om een flinke opwaardering van het reeds jaren bestaande Geologiepad, dat wandelaars laat zien hoe dit bijzondere heuvelachtige natuurgebied in de ijstijd is gevormd.

Het Geologiepad was onderdeel van een project, waarin geologische bijzonderheden in het Duits-Nederlandse grensgebied waren opgenomen. Staatsbosbeheer trok toen de kar op de Sallandse Heuvelrug en werd geadviseerd door de werkgroep geologie van het IVN Hellendoorn-Nijverdal. Zo ontstond de 6 kilometer lange (groene ) route met begin- en eindpunt bij het Buitencentrum de Sallandse Heuvelrug. Op diverse panelen krijgen de wandelaars onderweg (geologische) informatie over het ontstaan van dit gebied.

Update

De panelen langs het toekomstige IJstijdenpad worden voorzien van extra en actuele informatie. Bovendien wordt nagedacht over digitale presentaties van de markante uitzichtpunten langs de uitgezette route, zodat duidelijk wordt hoe deze heuvelrug er in het verre verleden moet hebben uitgezien. De kosten worden geraamd op 18.200 euro, waarvoor Europese subsidie is aangevraagd (via Leader) en ook de gemeente Hellendoorn om een financiële bijdrage is gevraagd. 

Netwerk

Het IJstijdenpad maakt deel uit van een veel groter project van de Stichting Geopark Twente, dat bij vijftien bestaande toeristische trekpleisters in Twente een ‘netwerk’ wil realiseren waar bezoekers informatie krijgen over geologie en landschap. 

IJsfabriek

Het college overweegt  de aanleg van het IJstijdenpad te steunen met geld dat de gemeente als compensatie kreeg na de uitbreiding van ijsfabriek Ben & Jerry's in Hellendorn om de kwaliteit van het landschap te verbeteren.