Het Platform Duurzaam Hellendoorn vindt dat de gemeente haar doelstellingen op het gebied van duurzaamheid overeind moet houden en hierop niet moet gaan bezuinigen.
Volledig scherm
Het Platform Duurzaam Hellendoorn vindt dat de gemeente haar doelstellingen op het gebied van duurzaamheid overeind moet houden en hierop niet moet gaan bezuinigen. © Frans Nikkels

Platform Duurzaam Hellendoorn: ‘Blijf duurzaamheid ontzien’

NIJVERDAL - De gemeente Hellendoorn moet de komende jaren vele miljoenen euro's bezuinigen om het gat in de begroting te dichten. De duurzaamheid blijft buiten schot, maar hoelang nog? 

Lokaal Hellendoorn en de VVD vinden het ‘ronduit belachelijk’ en ‘geheel onterecht’ dat het college op bijna alles wil bezuinigen, maar dat duurzaamheid niet is opgenomen in de reeks bezuinigingsvoorstellen. In tegenstelling tot de twee grootste Hellendoornse oppositiepartijen is het Platform Duurzaam Hellendoorn daar juist erg blij mee. 

Het adviesorgaan roept het college op om ondanks de financiële malaise van de gemeente de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid  te blijven ontzien. Volgens het platform is dat van belang ‘voor onze aarde en (toekomstige) bewoners’ en heeft de gemeente juist op dit terrein een voorbeeldfunctie voor de bevolking. Daarbij komt nog dat investeren in duurzaamheid ook geld voor de gemeente kan opleveren, vooral door te besparen op de energiekosten.

Platform

Het platform oppert de mogelijkheid voor het  instellen van een duurzaamheidsfonds voor particulieren, waar bewoners een goedkope lening kunnen afsluiten voor het verduurzamen van hun huis. De gemeente kan bij de Bank Nederlandse Gemeenten relatief goedkoop geld lenen en zou dat met een kleine opslag ter beschikking kunnen stellen aan dit fonds. Op deze manier verdient de lokale overheid iets aan deze transacties en kunnen ook bewoners met een kleine beurs aan de gang met hun woning en profiteren van lagere energiekosten.