Volledig scherm
Rijssen-Holten wil zelf de regie houden over te nemen energiemaatregelen, zoals het plaatsen van windturbines en de aanleg van zonneparken. © BELGA

Politiek Rijssen-Holten wil energiebeleid in eigen hand houden

RIJSSEN - Een meerderheid in de gemeenteraad van Rijssen-Holten wil het energiebeleid in eigen hand houden en voelt er daarom niets voor zich vast te leggen op hetgeen is opgesteld in de Startnota Regionale EnergieStrategie Twente (RES). Coalitiepartijen SGP, CDA, ChristenUnie en Gemeentebelang dienen hierover vanavond een amendement in.

Waarom het gaat is: Hoe kan Twente in 2050 energieneutraal werken en voldoen aan de doelstellingen in het Klimaatakkoord van Parijs? En welke regionale aanpak past hierbij? De hoofdlijnen van dat proces zijn vastgelegd in de startnota. In de commissie Grondgebied werd onlangs al kritisch gereageerd op de inhoud van de startnota van RES Twente. 

De vier coalitiefracties vinden door diverse facetten in de startnota dat de gemeenteraad van Rijssen-Holten slechts beperkte invloed heeft op de inhoud van en de totstandkoming van de RES Twente. 

Afzonderlijk gemeentelijk bod

Liever houden de vier fracties, die veruit de meerderheid in de gemeenteraad vertegenwoordigen, de regie in eigen hand en willen dan ook, volgens het opgestelde amendement op het raadsvoorstel, regionaal een afzonderlijk gemeentelijk bod inbrengen dat strookt met wat mogelijk en wenselijk is in Rijssen-Holten. 

Volgens de coalitiefracties is er op dit moment nog geen inzicht in hoeverre Rijssen-Holten kan bijdragen aan de RES Twente, aangezien alle ruimtelijke, technische en sociaaleconomische aspecten nog niet in beeld zijn gebracht. Daarom willen zij zich op voorhand niet vastleggen op een van hogerhand opgelegd doel. Ze stellen voor dat de gemeenteraad de startnota voor kennisgeving aanneemt.