Volledig scherm
Herman Klein Velderman. © Emiel Muijderman

Raadslid uit Rijssen-Holten kreeg motie van treurnis aan zijn broek: ‘Moet nog indalen, maar ik ga door’

RIJSSEN - D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman uit Rijssen-Holten laat zich niet uit het veld slaan, nadat hij donderdagavond een motie van treurnis aan zijn broek kreeg. „Het moet nog even indalen, ik weet niet goed wat ik er van moet vinden. Maar ik ga gewoon door.”

Een motie van treurnis is een instrument van de gemeenteraad om aan te geven dat zij het ergens mee oneens is, maar het is een vrij licht instrument. Voor de positie van Klein Velderman heeft het geen gevolgen.

SGP-fractievoorzitter André Scheppink diende de motie tegen Klein Velderman in, omdat die niet had willen meewerken aan een justitieel onderzoek waardoor een vertrouwenskwestie in de gemeenteraad niet werd opgehelderd. Dat onderzoek werd ingesteld nadat  was gelekt uit een besloten vergadering en Tubantia over de inhoud van die vergadering publiceerde. De motie werd ondersteund door alle fracties, met uitzondering van die van de PvdA en D66 zelf. 

„23 raadsleden vinden het niet goed wat ik heb gedaan. Maar ze zeggen niet: ‘we willen niet meer met jou samenwerken’. Ze hebben een andere mening dan ik. Dat mag. Mijn partij en mijn fractie zijn - gelukkig - een andere mening toegedaan dan een groot deel van de gemeenteraad. Volgens mij noemen we dat een democratie. Daarin geldt vrijheid van meningsuiting.”

Volledig scherm
Herman Klein Velderman. © Lars Smook