Volledig scherm
© ANP

Rabo-bestuurders in Oad-affaire door rechtbank onder ede verhoord

UTRECHT/HOLTEN – Rabo-bestuurslid Jan van Nieuwenhuizen en oud Rabo-topman Sipko Schat moeten donderdag bij de rechtbank in Utrecht onder ede getuigen over de gang van zaken rond het faillissement van Oad.

De familie Ter Haar, oud-eigenaren van Oad, is van mening, dat het bankroet van het familiebedrijf in 2013 volledig onnodig was, maar dat ‘s lands één na grootste touroperator door fouten van en miscommunicatie bij de Rabobank onderuit is gegaan. Daardoor raakten 1550 medewerkers hun baan kwijt.

Getuigenis Ank Bijleveld

In december verklaarde de huidige minister van Defensie, Ank Bijleveld, al onder ede, dat Rabo-bestuurder Van Nieuwenhuizen haar in een telefoongesprek de indruk had gegeven dat de Rabobank Oad ‘voldoende tijd’ zou geven om verkoop van het busbedrijf aan een groep Twentse investeerders te regelen. Daarmee zou Oad gered zijn. Bijleveld belde met Van Nieuwenhuizen in haar functie als commissaris der koningin in Overijssel. De provincie was via Oost NL betrokken bij de overname van het busbedrijf van Oad.

Ank Bijleveld, minister van defensie, getuigde in december  bij de rechtbank Utrecht over het telefoongesprek dat ze voerde met Rabo-bestuurder Van Nieuwenhuizen.
Volledig scherm
Ank Bijleveld, minister van defensie, getuigde in december bij de rechtbank Utrecht over het telefoongesprek dat ze voerde met Rabo-bestuurder Van Nieuwenhuizen. © Michel Beskers

Slechts 48 uur uitstel

Naderhand verklaarde de Rabobank, dat Van Nieuwenhuizen slechts voor 48 uur uitstel had gegeven. De verkoop van het busbedrijf door Oad werd geaccordeerd door Rabo, maar de afdeling Bijzonder Beheer van de bank verbond daaraan de voorwaarde dat de transactie dezelfde week nog moest zijn afgerond. Aangezien er dertien partijen bij die overname betrokken waren, was dat onmogelijk. Om het risico uit te sluiten om persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld, restte de Oad-directie destijds niets anders dan het aanvragen van het faillissement.

Gebrekkige communicatie

In eerdere zittingen en uit de getuigenverhoren die al zijn gehouden, ontstond sterk de indruk dat er sprake was van gebrekkige communicatie binnen de Rabobank; dat de afdeling Bijzonder Beheer destijds niet op de hoogte was van wat de hoofddirectie had toegezegd aan Bijlveld en de Oad-directie. Om daar op door te kunnen vragen zijn Rabo-bestuurder Jan van Nieuwenhuizen en oud-bestuurder Sipko Schat nu door de rechtbank opgeroepen om onder ede gehoord te worden. 

70 miljoen schadevergoeding

Voor de familie ter Haar is de procedure als oud-eigenaren van Oad van groot belang. De familie zal minimaal 70 miljoen euro schadevergoeding eisen van de Rabo, als de rechter van mening is dat de bank inderdaad toezeggingen heeft gedaan die niet zijn nagekomen.