Volledig scherm
Rijssen-Holten wil meer nestkastjes voor koolmezen ophangen. Het vogeltje voedt zich onder meer met de eikenprocessierups. © Guus Schoonewille

Rijssen-Holten wil met nog meer koolmezen overlast eikenprocessierups te lijf gaan

RIJSSEN - Een later weer ingetrokken motie van de fractie van Gemeentebelang maakt duidelijk dat de gemeente Rijssen-Holten komend jaar meer gaat inzetten op het plaatsen van nestkastjes voor koolmezen. Hiermee hoopt de gemeente het vogeltje te lokken opdat het zich tegoed doet aan de eikenprocessierups. 

Net als in andere gemeenten is de eikenprocessierups ook in Rijssen-Holten een plaag geworden. De bestrijding is elk jaar weer een stevige opgave. 

Natuurlijke vijanden

Erik Albeda van Gemeentebelang diende bij de begrotingsbehandeling vrijdagochtend de motie in om de natuurlijke vijanden van de rups meer de ruimte te geven. Een goede mogelijkheid daartoe is het ophangen van nestkastjes voor koolmezen. De motie werd door de andere fracties ‘sympathiek’ genoemd.

Coördineren

Toch werd de motie later ingetrokken, nadat wethouder Jan Aanstoot had meegedeeld dat de gemeente volgend jaar het bedrijfsleven en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ertoe wil bewegen nestkastjes te produceren. „Wij als gemeente kunnen dit coördineren”, aldus Aanstoot. 

Particulier

Ook de traditionele wijze van bestrijding van de rups blijft de gemeente uitvoeren. Over hoe te handelen bij de bestrijding van de eikenprocessierups in bomen van particulieren kwam geen duidelijkheid. Volgens Aanstoot zijn die eigenaren zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Albeda voerde nog wel aan dat, bijvoorbeeld, de gemeente Arnhem nestkastjes beschikbaar stelt aan particulieren eigenaren van eiken.