Volledig scherm
© Thinkstock

Rijssenaar (21) stelt verklaring bij na valse start in drugszaak

ALMELO - De 21-jarige Rijssenaar H. moest dinsdag voor de meervoudige strafkamer in Almelo zijn verklaring over bezit en handel in cocaïne en verboden wapenbezit bijstellen. Dat gebeurde na een schorsing die nodig was om aanvullend bewijs, te elfder ure aangedragen door de officier van justitie, te bestuderen. 

Eind vorig jaar zou H. onder invloed van alcohol en drugs een ongeluk hebben veroorzaakt in Rijssen. Nadat hij uit de auto was geholpen, zag een getuige dat hij iets in de bosjes liet vallen. De politie vond een vuurwapen, een bebloede telefoon en 4,1 gram cocaïne. H. gaf aan nergens vanaf te weten.

De zaak werd dinsdag enige tijd stilgelegd omdat officier van justitie Huisman pas halverwege de zitting aan kwam zetten met bewijs in de vorm van een dna-test van sporen op de telefoon en het vuurwapen. Veel te laat, volgens advocaat Kalk. De test toonde aan dat het dna van H. overeenkwam met dat op de telefoon en het vuurwapen. Voorzitter Hendriks moest de zaak voor een half uur stilleggen om de stukken in te zien. 

Valse start 

Na de onderbreking veranderde H. zijn verklaring. „Ik heb een valse start gemaakt”, gaf hij toe. De Rijssenaar verklaarde dat na het ongeluk het dashboardkastje openstond met hierin het wapen, de telefoon en de drugs. Ook gaf hij toe deze in de bosjes te hebben gegooid.

Tegen H. werd een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden geëist. Uitspraak: 26 februari.