Schip ramt spoorbrug Twentekanaal, treinverkeer ligt stil. ‘Stomme fout’

update & videoEen schip heeft een spoorbrug over het Twentekanaal geramd. Het treinverkeer op de trajecten Zwolle-Almelo en Deventer-Enschede heeft daar nog de hele avond last van. 

Het treinverkeer ondervindt grote hinder van het ongeluk. Tussen Almelo en Wierden rijden geen treinen. De NS zet snelbussen in. Een inspecteur van ProRail gaat de spoorbrug beoordelen op eventuele schade. Pas daarna kan de brug worden vrijgegeven. “Veiligheid boven alles en dus geen treinverkeer”, meldt ProRail.

Volledig scherm
De spoorbrug tussen Wierden en Almelo © Patrick Weegink/News United

Het schip heeft forse schade geleden: het verloor een deel van zijn kajuit, de auto aan boord van het binnenvaartschip viel overboord. ProRail heeft al het treinverkeer op het traject stilgelegd en gaat onderzoek aan de brug uitvoeren. 

Ook de scheepvaart ligt stil. Het passerende schip tussen Wierden en Almelo bleek zaterdag de klok van acht te hoog voor de brug, en ramde  vervolgens de spoorbrug. Er raakte zoals het er nu naar uit ziet niemand gewond. 

De brug moet eerst eerst door een inspecteur worden beoordeeld op eventuele schade. ‘Veiligheid boven alles en dus geen treinverkeer’, meldt ProRail op Twitter.

Kajuit

Wat is er precies gebeurd? Het binnenvaartschip had zaterdagavond in de containerterminal in Almelo nieuwe lading opgehaald. Om alle containers te overzien, had de schipper zijn in hoogte verstelbare kajuit in een hogere stand gezet.

Op de terugweg naar Rotterdam bleek die stand te hoog om de spoorbrug te passeren. Het schip knalde op de brug, de kajuit werd daarbij ‘onthoofd’ en een auto die op het dek stond rolde in het water. De schipper raakte gewond aan het oor bij het incident. Op het schip waren nog twee mensen aanwezig - de matroos en zijn vriendin - zij raakten niet gewond.

‘Stomme fout’

De schipper (50) spreekt in een reactie tegenover deze krant van een ‘stomme fout’. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. De man had ruim 30 ervaring in de scheepvaart, maar beging een fout door de kajuit niet terug te zetten in een lagere stand.

Volledig scherm
Brandweer en politie is ter plaatse © Patrick Weegink/News United