Volledig scherm
Een artist impression van het uitvaartcentrum aan de Duivecatelaan in Nijverdal, dat de komende jaren verduurzaamd wordt. © Jorissen Simonetti Architecten

Stichting wil uitvaartcentrum in Nijverdal verduurzamen

NIJVERDAL - De Stichting Uitvaartverzorging Nijverdal en omstreken wil haar uitvaartcentrum aan de rand van het Doktersbos de komende jaren op diverse manieren verduurzamen. Dat is zowel goed voor het milieu als de eigen portemonnee. 

De Stichting Uitvaartverzorging Nijverdal en omstreken maakt serieus werk van energiebesparing en het vinden van alternatieve manieren van energie-opwekking voor het uitvaartcentrum aan de Duivecatelaan. Het gebouw wordt daarom tussen 2020 en 2024 op diverse manieren aangepast. 

Woordvoerder Gerard den Ouden geeft aan dat het stichtingsbestuur overweegt zonnepanelen te plaatsen op het (schuine) dak van het uitvaartcentrum en momenteel onderzoekt welke mogelijkheden hiervoor rendabel zijn. Verder wordt het aantal koelcellen in de nabije toekomst teruggebracht van negen naar zes en moeten de nieuwe koelcellen een stuk minder energie verbruiken.

Koelcellen

Den Ouden benadrukt dat de daling van het aantal koelcellen niet leidt tot ‘capaciteitsproblemen’. „We weten uit ervaring dat we met minder koelcellen toe kunnen, temeer daar we tegenwoordig opbaarkamers hebben die zijn voorzien van eigen koelunits. Ook deze koelunits worden op termijn vervangen en dan aangesloten op de lucht-warmtepomp. Deze maatregelen zijn goed voor het milieu en leiden als het goed gaat ook tot financieel voordeel voor onze stichting. Een win-win situatie dus”, zegt Den Ouden.

De verduurzaming van het uitvaartcentrum is één van de belangrijkste opgaven voor de nieuwe preses Herman ter Avest, die onlangs Henk de Gier in deze functie is opgevolgd. Ter Avest maakte zo'n 15 jaar deel uit van de commissie van toezicht en schuift nu door naar het bestuur. Hij is altijd werkzaam geweest in de bouw en het vastgoed en die ervaring komt hem nu uitstekend van pas