Een rat in de tuin, dat willen de meeste mensen liever niet.
Volledig scherm
Een rat in de tuin, dat willen de meeste mensen liever niet. © Guus Schoonewille

Te veel brood voor de eendjes lokt ratten Rijssense wijken in

RIJSSEN - De rat en de muskusrat zijn gezien in de Rijssense wijken Hagslagen en Veeneslagen. Waterschap Vechtstromen bestrijdt de muskusrat, maar voor de gewone bruine of zwarte zijn gemeente of particulieren verantwoordelijk.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er de laatste tijd meldingen geweest van bewoners van de genoemde wijken, die ratten hebben gezien. In de Hagslagen en met name in de Veeneslagen zijn verschillende vijvers aangelegd en de ratten komen vooral af op voedselresten. 

Overvloedig

‘De in en rond de vijver levende eenden worden door wijkbewoners veelvuldig en overvloedig voorzien van brood. Er wordt zelfs zoveel brood gestrooid dat de vogels het niet allemaal op kunnen. Het blijft liggen langs de oevers of zakt naar de bodems van de vijvers en dat trekt de ratten’, aldus de gemeente.

Tientallen ratten

Volgens een woordvoerder is het nog niet zover dat er sprake is van overlast van ratten, maar de schatting is dat het in totaal om tientallen dieren gaat. Ze dringen nog geen woningen binnen, maar er is geen garantie dat het niet gebeurt. De gemeente roept de bewoners op de eenden nog slechts in beperkte mate te voeren. ‘Eenden redden zich prima zonder extra voer in de vorm van brood’, aldus de woordvoerder.

Vangkooien voor muskusratten

Het waterschap is overigens bezig in de wijk Veeneslagen vangkooien voor muskusratten uit te zetten. Dit, volgens Herman Berkhof van Vechtstromen, omdat een wijkbewoner een muskusrat in zijn vijver aantrof. Door graven en woelen veroorzaken muskusratten schade aan het watersysteem. Het doel van de bestrijding door het waterschap is de populatie laag te houden.