Volledig scherm
De woningen aan de A.H. ter Horstlaan bij Rijssen zijn van oorsprong vakantiehuizen. © Google Earth

Uitbreiden huis mag
in bossen bij Rijssen

RIJSSEN - Het waren oorspronkelijk vakantiewoningen aan de A.H. ter Horstlaan in de bossen van het Hollands Schwarzwald bij Rijssen. De huizen, waarvan er twee gemeentelijk monument zijn, worden nu al sinds jaar en dag vast bewoond. De eigenaren van een pand is nu van plan zijn optrekje uit te breiden en te verfraaien.

De lokale architect Reitsema en partners heeft namens de bezitter de gemeente Rijssen-Holten verzocht om mee te werken aan het uitbreiden buiten het bestaande bouwblok. Het perceel ligt binnen een natuurgebied, behorend tot het Natuur Netwerk Nederland), en het past niet in het huidige bestemmingsplan voor het buitengebied. Daarom moet de ruimtelijke bestemming worden gewijzigd.

Prettig wonen

De eigenaren die de woning onlangs kochten, willen hun stee moderniseren en verduurzamen om er prettig te kunnen wonen. De gemeente noemt dat in een notitie wel wenselijk: ‘Er wordt respect getoond voor de omgeving door te komen met een bouwplan dat daar past’. Bovendien is het plan voorgelegd aan de provincie. Dat was nodig omdat die verantwoordelijk is voor het Natuur Netwerk Nederland. Overijssel oordeelt eveneens positief over de verbouwing. Datzelfde geldt voor de stadsbouwmeester van Rijssen-Holten. De eigenaren zijn ook ‘op de koffie’ geweest bij hun buren om daar het plan toe te lichten. Ook zij konden ermee instemmen.

‘Terughoudend ontwerp’

De uitbreiding aan de A.H. ter Horstlaan krijgt een plek evenwijdig aan de bestaande huis. Door de ruimtelijke opzet blijft het echt een bijgebouw. De architect zegt te streven naar een ‘terughoudend’ ontwerp dat zich schikt naar de bosrijke omgeving.