Volledig scherm
Robert en Bianca Veneklaas zullen naar alle waarschijnlijkheid nog langer geduld moeten hebben voordat ze hun camping De Holterberg kunnen uitbreiden. © Lenneke Lingmont

Uitbreiding camping Holterberg is nog lang geen gelopen race

BeschouwingRIJSSEN/HOLTEN - De uitbreiding van camping De Holterberg aan de Reebokkenweg is nog lang geen gelopen race. Hoewel enkele fracties in de commissie Grondgebied donderdagavond aangaven voor de uitbreiding van drie hectare te zijn, waren er ook die eerst de uitkomst van nader overleg wilden afwachten.

Nader overleg tussen omwonenden van de camping, de eigenaar en de gemeente. Zulks was in eerdere instanties toegezegd maar niet nagekomen en daarvoor maakte wethouder Roland Cornelissen (CDA) excuses. Dit nadat diverse fracties hadden aangegeven dat de gemeente niet correct had gehandeld.

‘We houden het basic’

Eigenaar Veneklaas van De Holterberg wil de camping uitbreiden ten behoeve van gasten die actief bezig zijn op en om de Sallandse Heuvelrug. „De 75 extra campingplaatsen zijn er voor gasten die de rust zoeken na een actieve dag in de natuur. Centraal op het terrein komt een gebouw met daarin een huiskamer met kantine, een receptie, een kiosk, sanitaire voorzieningen, een zwembad en een fietsenberging. We houden het basic. Het terrein wordt natuurvriendelijk ingericht en er komen trekkers- en zwerfhutten aan de westzijde, drie velden voor groepstenten aan de oostzijde, twee kampeervelden en een parkeerterrein aan de kant van de Forthaarsweg”, aldus Robert Veneklaas eerder in deze krant.

Precedentwerking

En hoewel de uitbreiding aan het oog wordt onttrokken door begroeiing zien omwonenden het plan van de camping als een aantasting van het open karakter van de Holter Enk. Hun woordvoerder Robers waarschuwde de commissieleden voor precedentwerking: ‘Als u dit toestaat, dan kunt u andere toekomstige ontwikkelingen niet tegenhouden’.

Volgens B en W draagt de uitbreiding bij aan de kwaliteitsverbetering van de recreatie in de gemeente. ‘Hoewel de openheid van de Holterenk enigszins wordt aangetast door de uitbreiding, wordt de herkenbaarheid van de Holterenk door het plan maximaal versterkt.’

Niet over één nacht ijs

In de planvoorbereiding is bepaald niet over één nacht ijs gegaan. Het dossier van de uitbreiding telt talrijke pagina’s aan rapporten en onderzoeksverslagen. En als laatste is daar volledigheidshalve ook nog een rapport over de stikstofdepositie - sinds kort een hot item voor alles wat gebouwd moet worden - bijgekomen. Sterk punt voor zowel de campingeigenaar als B en W van Rijssen-Holten is dat de provincie achter de uitbreiding staat. En dat zal bij een behandeling voor de Raad van State gewicht in de schaal leggen.

Einde nog niet in zicht

Als de gemeenteraad straks akkoord gaat - en daar ziet het wel naar uit - dan zullen de omwonenden een uitspraak van het hoogste rechtsorgaan in dit land willen en duurt het nog langer voordat de eerste gasten een plekje op het nieuwe gedeelte van de camping kunnen innemen. Maar ook een afwijzing van de uitbreiding door de Raad van State is mogelijk.