Volledig scherm
Het elftal van De Zweef ergens rond 1930. © Jan-Pieter van Vree

Van Vree schrijft boeken over ‘100 jaar voetbal bij De Zweef’ in Nijverdal

NIJVERDAL - De Nijverdaller Jan-Pieter van Vree werkte tien jaar aan het opschrijven van de geschiedenis van De Zweef. Het resultaat bestaat uit drie dikke boeken, die begin juni verschijnen bij de viering van het eeuwfeest van deze voetbalclub. Een historisch document, waarvoor hij talloze uren doorbracht in het archief van de gemeente Hellendoorn.

Van Vree benadrukt dat de historie van De Zweef voor een groot deel ook de geschiedenis van katholiek Nijverdal is. De Zweef was voor deze bevolkingsgroep dé ontmoetingsplek, waar de laatste nieuwtjes uit het dorp werden uitgewisseld. De afdelingen gymnastiek en wandelen waren na de Tweede Wereldoorlog erg populair, omdat dit de plek was waar jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Via de sport zijn de nodige relaties/huwelijken ontstaan, waardoor ‘De Zweef-familie’ bleef groeien.

Hij gaat ook in op de moeilijke beginjaren van de voetbalclub, die toen nog niet de beschikking had over een eigen veld. Van Vree vertelt: „De heide werd afgegraven om een veld vlak en bespeelbaar te krijgen en de doelen werden zelf getimmerd.” 

Per tien jaar

De schrijver heeft het boek opgedeeld in tien periodes van tien jaar, waarin hij steeds na het wereldgebeuren en de belangrijkste sportieve gebeurtenissen van dat decennium inzoemt op de historie van Nijverdal, De Zweef en de andere Nijverdalse voebalclubs als DES, SVVN en Nijverdal. In de periode 1970-1979 gebeurde er zoveel bij De Zweef, dat Van Vree deze periode in twee hoofdstukken heeft opgedeeld. Een apart hoofdstuk is gewijd aan De Vriendenkring, de supportersvereniging van De Zweef.  Het boek ’100 jaar voetbal bij De Zweef ’is straks te koop voor 39,95 euro.    

Volledig scherm
Het behalen van het kampioenschap in 1985 en de promotie naar de hoofdklasse. © Jan-Pieter van Vree