Volledig scherm
Veel dode hommels op Oude Veemarkt in Rijssen. © Dick Janssen

Veel dode hommels in Rijssen, hoe komt dat?

RIJSSEN - Het lijkt hommeles voor de hommels op de Oude Veemarkt in Rijssen. Wie goed oplet, ziet her en der veel dode exemplaren liggen op de stenen en in het zand. ‘Zijn ze gesneuveld door gif tegen de eikenprocessierups?’ vragen Rijssenaren zich al af op Facebook.

Wie zondag over de Oude Veemarkt is gelopen tijdens de eerste lommerdmarkt van dit zomerseizoen, zal het wellicht niet zijn opgevallen. Die had immers meer oog voor de uitgestalde spullen op de plek waar vroeger koeien werden verhandeld. Maar er liggen inderdaad honderden dode hommels.

Dat constateerde ook een buurtbewoner die een wandeling maakte over de Oude Veemarkt. Wellicht met een hond die daar enige plasjes moest plegen, want dan springen de omgekomen hommels meteen in het oog. Het zijn er wel erg veel. De man plaatste een oproep op zijn Facebookpagina: wie wist de oorzaak van de hommeles met de hommels?

Jeukrups?

De Rijssenaar kreeg al snel reacties van stadsgenoten. De een zou zonder reden het liefst de schuld in de schoenen schuiven van de eikenprocessierups. Enkele anderen melden dat dode hommels ook massaal zijn te vinden op het plavleisel en in de tuinen aan de Weijerd en de Dannenberg.

De bestrijding van de jeukrups heeft niets mee te maken met de dode hommels. Dat leert een telefoontje met een groenexpert in het Rijssense stadhuis. Die link valt niet te leggen. Want aan de Oude Veemarkt staan geen eiken maar overwegend lindes.

Eeuwenoud fenomeen

De Wageningen Universiteit meldde recent nog dat dode hommels onder lindebomen een jaarlijks veel voorkomend verschijnsel zijn, geeft de gemeentelijke deskundige aan. Het is al een eeuwenoud fenomeen en geen probleem. Lindes vormen voor bijen en hommels een belangrijke bron van nectar en stuifmeel. Als de zomerlucht zich vult met de geur van de lindes is het ieder jaar wachten op de grootschalige sterfte van hommels onder lindes.

De bomen zijn dan bijna uitgebloeid. De bestuivers komen af op de sterke geur van de lindes, terwijl daar praktisch geen nectar valt te halen. Dat maakt de hommels zo uitgeput dat ze ter plekke het loodje leggen. „De hommels zijn dan al aan het eind van hun levenscyclus, daarom is het geen probleem”, aldus onderzoeker Bram Cornelissen van de universiteit.