Volledig scherm
© Thinkstock

Verdachte (24) van pogingen tot inbraak in Enter en Nijverdal voorlopig vrij

ENTER/NIJVERDAL - De 24-jarige S. uit Veenendaal mag de behandeling van de strafzaak tegen hem in vrijheid afwachten. Maar hij mag geen contact hebben met een medeverdachte en krijgt een elektronische enkelband, die traceert waar hij zich ophoudt. S. wordt verdacht van pogingen tot woninginbraak in Enter en Nijverdal. 

Volgens zijn raadsvrouw maakt S. deel uit van een groep van zes lieden die er door het Openbaar Ministerie (OM) van worden verdacht meerdere inbraakpogingen te hebben gedaan, in steeds wisselende samenstellingen. S. zou onder meer op 22 november 2018 hebben geprobeerd in te breken in een woning in Enter. Twee maanden later op 26 januari probeerde hij dat opnieuw in een huis in Nijverdal. Beide keren mislukten.

Ondertussen heeft het OM diverse verdachten in beeld voor meerdere inbraken. De meesten van hen wachten de inhoudelijke behandeling van de zaak in vrijheid af. Maar S. niet, die zit vast in Sittard. De reden: hij overtrad één van de voorwaarden die waren gesteld om zijn zaak in vrijheid te kunnen afwachten.  

Verzameld bewijs

Zijn raadsvrouw vroeg donderdag bij de rechtbank in Almelo om opheffing van deze hechtenis. De officier van justitie stribbelde tegen: volgens haar zijn er in beide zaken voldoende bezwarende omstandigheden. Ze wees onder meer op het verzamelde bewijs tegen S. en doelde daarmee op getuigenverklaringen en ANPR-hits, oftewel automatische kentekenplaatherkenningen die S. linken aan de inbraakpogingen. 

De raadsvrouw van S. ziet in de zaak rond de inbraakpoging in Nijverdal wel feiten die naar haar cliënt wijzen, maar in de zaak rond de inbraakpoging in Enter niet of nauwelijks.  

De meervoudige strafkamer van de rechtbank ziet in beide inbraakdossiers wel bezwaren om S. op vrije voeten te stellen, maar besliste uiteindelijk toch dat S. vandaag vrijgelaten mag worden. Op een aantal voorwaarden: hij mag geen contact met een medeverdachte hebben en hij moet een enkelband om.