Volledig scherm
Bezuinigen ja, maar hoe? Oppositie- en coalitiepartijen in de gemeente Hellendoorn kunnen het hierover maar niet eens worden. © ANP

Verdeeldheid troef over bezuinigingen in gemeente Hellendoorn

NIJVERDAL - De één noemt het een ‘evenwichtig en afgewogen pakket maatregelen’, de ander vindt dat het college totaal verkeerde keuzes maakt en dat eigenlijk alles anders moet. 

Alle politieke partijen in de Hellendoornse gemeenteraad beseffen dat de gemeente de komende jaren vele miljoenen euro's moet bezuinigen om het gat in de begroting te dichten en dat pijnlijke maatregelen voor de inwoners onontkoombaar zijn. Maar over de vraag hoe de financiële malaise moet worden opgelost blijven oppositie en coalitie hartsgrondig met elkaar van mening verschillen.

In de commissie ABZM+ werd dinsdagavond ruim vier uur gediscussieerd over een reeks voorstellen van het Hellendoornse college om het huishoudboekje weer op orde te krijgen. De coalitiepartijen steunen deze maatregelen in grote lijnen, al ligt de dreigende ozb-verhoging van 25 procent hen wel zwaar op de maag. Het college moet er daarom alles aan doen om deze maatregel mogelijk nog iets te verzachten en beperkt te houden tot 2020.

Arrogant

De oppositie vraagt zich hardop af waar het college eigenlijk mee bezig is, noemt de voorstellen ‘onverantwoord, onterecht, onheilspellend en ongelooflijk arrogant’ en geeft aan op hele andere zaken te willen bezuinigen. Bijvoorbeeld op duurzaamheid, cultuur in het algemeen en ZINiN in het bijzonder en de gemeentelijke organisatie. Ook wordt gedacht aan privatisering van zwembad Het Ravijn en de verkoop van gemeentelijke gebouwen. Lokaal Hellendoorn en de VVD betwijfelen of het college serieus naar hun voorstellen wil kijken.