Een bushokje in Notter werd vernield.
Volledig scherm
Een bushokje in Notter werd vernield. © Gemeente Wierden

‘Vernielingen in Wierden, Notter en Zuna snel bij politie melden’

WIERDEN - Inwoners van Wierden moeten incidenten en vernielingen zo snel mogelijk bij de politie melden. Dat advies geven burgemeester en wethouders, naar aanleiding van raadsvragen door de fractie van de ChristenUnie.

In het buitengebied van de Wierdense buurtschappen Notter en Zuna werden afgelopen zomer veel vernielingen gepleegd. Dat gebeurde vooral in de maanden juli en augustus en dan meestal in de weekeinden door vermoedelijk uitgaanspubliek. 

Beschadigd

Bushokjes, lantaarnpalen, straatnaamborden en routepalen werden zo ernstig beschadigd dat ze vervangen moesten worden. Dat kostte de gemeente een bedrag van 5.300 euro. En ook de busmaatschappij en de Regio Twente leden door dit vandalisme behoorlijke financiële schade.

Alert

B en W treffen een aantal maatregelen om deze straatschenderij tegen te gaan. De politie en de buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) wordt verzocht tijdens hun reguliere controles hierop nog alerter te zijn. Zonodig worden extra gerichte inspecties uitgevoerd. Verder wordt de belangenorganisaties in de buurtschappen gevraagd wat zij er aan gaan doen om de vernielingen te voorkomen. Een optie is om de bewoners op te roepen alle incidenten en vernielingen snel bij de politie te melden. Wierden wil zelf ook een beroep doen op ouders om hun kinderen hierop aan te spreken, als duidelijk is geworden dat zij betrokken zijn bij vernielingen. 

150 euro

De gemeente doet altijd aangifte bij de politie wanneer iets vernield wordt. Als de daders worden gevonden, moeten zij de schade vergoeden. Dit kan oplopen tot een bedrag van ruimschoots 150 euro per verkeersbord.