Volledig scherm
PREMIUM
Robert Kemper, Frans Rensen en Leo Kemper staan op de plek van het ‘Voorbijgangerserf’ aan de Oude Deventerweg in Haarle, een rustplek en eerbetoon aan de Sallandse keuterboer. © Bert Kamp

Voorbijgangerserf als eerbetoon aan de keuterboer in Haarle

HAARLE - De uitgekozen plek voor het Voorbijgangerserf, aan de rand van de Sprengenberg, is veel meer dan een doorsnee rustplaats. Het is een eerbetoon aan al die Haarlese keuterboertjes, die dag en nacht moesten ploeteren om het hoofd boven water te houden en zich daarom ook nog vaak verhuurden als dagloner of bosarbeider.   

Langs de Oude Deventerweg staat een flinke lindeboom in een weiland. Ooit zorgde deze boom voor schaduw op het erf van de familie Laing, bijgenaamd Eurntie. In 1961 werd de boerderij door een uitslaande brand verwoest en moesten de bewoners noodgedwongen naar een andere plek in Haarle verhuizen. Bij de ruilverkaveling in de zeventiger jaren werd deze grond eigendom van buurman Rensen. Diens zoon Johan nam het agrarische bedrijf van zijn ouders over, maar kwam in 2007 om het leven bij een bedrijfsongeval in het Avonturenpark. De weduwe wilde hier niet langer wonen en ruilde van woning met haar zwager Frans, die hierdoor ook eigenaar werd van het eerder genoemde weiland.