Willem Joosten (68) is door GroenLinks voorgedragen als nieuwe wethouder van de gemeente Hellendoorn.
Volledig scherm
Willem Joosten (68) is door GroenLinks voorgedragen als nieuwe wethouder van de gemeente Hellendoorn. © Archief

Voordracht Willem Joosten tot nieuwe wethouder Hellendoorn

NIJVERDAL - Willem Joosten (68) uit Almen is voorgedragen als nieuwe wethouder van de gemeente Hellendoorn als opvolger van de maandagochtend overleden Nijverdaller Dennis op den Dries. Zijn benoeming (0,9 fte) staat op de agenda van de raadsvergadering van dinsdagavond.

De gemeenteraad wordt gevraagd met de voordracht in te stemmen en Joosten bovendien voor de periode van een jaar ontheffing te verlenen van de verplichting dat een bestuurder moet wonen in de gemeente waar hij werkzaam is.

Tijdelijke vervanger

De fractie van GroenLinks had Joosten begin deze maand naar voren geschoven als de tijdelijke vervanger van de langdurig zieke wethouder Op den Dries. Hij zou diens portefeuille voor een periode van maximaal vier maanden gaan waarnemen. Het overlijden van Op den Dries zorgt geheel onverwachts voor een nieuwe werkelijkheid. Uit de woorden van zowel de beoogde bestuurder als GroenLinks-fractievoorzitter Anja ter Harmsel valt op te maken dat Joosten niet de volledig nog resterende wethouderstermijn van ruim drie jaar gaat volmaken.

Joosten heeft zijn toekomstige collega’s in elk geval beloofd minimaal 4 tot 6 maanden aan te willen blijven als wethouder. „Want er is voldoende werk aan de winkel, Hellendoorn staat financieel in brand”, aldus Joosten, die hiermee verwijst naar de miljoenentekorten op de begroting.