Volledig scherm
De Touwladder in Wierden, vlak voor de sluiting van de openbare daltonschool. © Lenneke Lingmont Fotografie

Voormalig schoolgebouw De Touwladder in Wierden in de verkoop

WIERDEN - Het voormalige pand van basisschool De Touwladder komt met een prijskaartje in de etalage terecht. De gemeente Wierden is er niet in geslaagd om voldoende geschikte huurders voor het geplande multifunctionele centrum aan de Schoolstraat te vinden en zet het pand te koop. 

Basisschool De Touwladder moest in 2018 noodgedwongen sluiten, omdat het aantal leerlingen diep onder de ondergrens van 21 was gezakt. Na de sluiting besloot de gemeente in te zetten op behoud van het pand en voor de invulling bij maatschappelijke organisaties te rade te gaan. Die leken uiteindelijk ook gevonden en Wierden wilde investeren om het bouwwerk op te knappen. Toch gebeurde er lange tijd niets in en rond de oude school.

Maatschappelijk

Vorige maand bracht het college al naar buiten dat er een streep door de verhuurconstructie ging en dat er naar een andere oplossing gezocht werd. Die oplossing is om het pand te verkopen. Wel verbindt Wierden een voorwaarde aan de verkoop, want de maatschappelijke bestemming moet ook in andere handen behouden blijven. „Zoals een woonzorgcomplex of een kinderdagverblijf of een culturele of sportieve functie”, somt wethouder Johan Coes op. „Op deze plek komen in elk geval geen winkels of kantoren”, benadrukt hij. 

Als het aan de gemeente Wierden ligt, komt er nog een voorwaarde in het koopcontract, namelijk de behoud van het karakteristieke gebouw. Veel Wierdenaren haalden naar aanleiding van de eerdere plannen opgelucht adem, omdat in elk geval het pand behouden zou worden. Of die voorwaarde mogelijk is, onderzoekt het gemeentebestuur op dit moment. 

Onderhandelingen mislukt

De uiteindelijke reden voor deze keuze is dat de onderhandelingen met de drie potentiële huurders spaak liep. De huurprijs en huurperiode vormden een struikelblok voor de geïnteresseerde partijen. Ook gesprekken tussen de nieuwe huurders en eventuele onderhuurders liepen op niets uit. Zodoende trokken twee van drie partijen de stekker uit hun plannen voor De Touwladder en gingen ze op zoek naar andere huisvesting. 

Met nog maar één huurder over, besloot ook de gemeente om het plan opnieuw onder de loep te nemen. Vervolgens kwam het college tot de conclusie dat het niet haalbaar is om een multifunctioneel centrum op de locatie te realiseren.