Het liefst zou voorzitter Piet Hofman van de Stichting Voedselbank Hellendoorn nog veel meer minima in deze gemeente helpen.
Volledig scherm
Het liefst zou voorzitter Piet Hofman van de Stichting Voedselbank Hellendoorn nog veel meer minima in deze gemeente helpen. © Lenneke Lingmont

Voorzitter Voedselbank Hellendoorn: ‘We willen het liefst zoveel mogelijk minima helpen’

NIJVERDAL - Voorzitter Piet Hofman van de Stichting Voedselbank Hellendoorn wil het liefst nog veel meer minima in deze gemeente helpen, ook al voldoen zij misschien niet aan alle regels om voor deze voedselhulp in aanmerking te komen.  

De voedselbank in Nijverdal deelt wekelijks levensmiddelenpakketten uit aan zo'n 75 huishoudens, met name eenoudergezinnen. Maar preses Hofman beseft terdege dat zijn hulporganisatie lang niet alle mensen ‘op de radar heeft’, die in nood verkeren en deze steun best goed kunnen gebruiken. De aangescherpte privacyregels spelen ook de voedselbank parten en bovendien zijn nog steeds veel minima te trots om zich bij de voedselbank te laten registreren. ‘Misplaatste trots’, vindt Hofman.

Kerstpakketten

Hij heeft recentelijk contact gezocht met  de Raad van Kerken Hellendoorn-Nijverdal, die elk jaar zo’n 650 kerstpakketten aflevert bij minima in de gemeente Hellendoorn. Daartoe behoren ook de gemiddeld 75 huidige klanten van de voedselbank, maar wie de andere 575 huishoudens zijn is bij Hofman en de zijnen niet bekend. „We zouden hen misschien één keer in de  twee weken van een voedselpakket kunnen voorzien, ook al voldoen ze niet aan alle toelatingscriteria. We willen gewoon zoveel mogelijk mensen in nood helpen”, benadrukt Hofman.

Om deze reden heeft hij ook contact opgenomen met het Trefpunt Minima, dat elke maand een inloopochtend voor de minima organiseert in de kelderruimte van Het Spectrum naast het onderkomen van de voedselbank. Hofman: „Uit dat initiatief is Noabers voor Noabers ontstaan, waarbij zo’n 75 minimagezinnen zijn aangesloten. Ook hen zouden we graag willen helpen.”

Kwart meer klanten

De voorzitter vertelt dat het aantal klanten van de voedselbank dit jaar met zo'n 25 procent is gegroeid. Volgens hem maakt het daarbij weinig uit of dat de economie in ons land tot voor kort op volle toeren draaide. „Er zijn altijd mensen die ineens in de financiële problemen komen door bijvoorbeeld ontslag of een scheiding”, benadrukt hij. 

Regels aangescherpt

Hofman vreest dat dit aantal nog verder zal groeien omdat de gemeente Hellendoorn met ingang van 1 april de regels voor de bijzondere bijstand aanscherpt als onderdeel van het omvangrijke bezuinigingspakket om het eigen huishoudboekje weer op orde te brengen. „De gemeente voert straks alleen nog maar haar wettelijke taken uit. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat minima een eigen bijdrage voor een tandprothese of treinreis naar de internationale schakelklas in Almelo moeten gaan betalen en zij daardoor nog verder in de problemen komen”, aldus Hofman.