De Schildkerktoren.
Volledig scherm
De Schildkerktoren. © Comité Herdenkingen Rijssen

Vreugdeklokken en vlaggen op bevrijdingsdagen in de Reggestreek

RIJSSEN/WIERDEN/NIJVERDAL - De herdenkingscomité’s 75 jaar Bevrijding roepen op om de komende week de vlag uit te steken. De kerken luiden de vreugdeklokken. 

Het ophangen van vlaggen en het laten beieren van de kerkklokken zijn activiteiten die ook in de coronacrisis door kunnen gaan. Daarom luiden de Rijssense kerken op donderdag 9 april met een luidklok drie keer de klokken een aantal minuten. Op die datum is Rijssen officieel bevrijd. 

Bevrijdingsvlag

Het Comité Herdenkingen Rijssen heeft de kerken met een luidklok gevraagd om de vreugde over de bevrijding om 8 uur ’s morgens, ’s middags om 12 uur en ’s avonds om 18 uur te uiten. Ook wordt de inwoners gevraagd om op de Rijssense bevrijdingsdag de vlag uit te steken; dat kan de Rijssense Bevrijdingsvlag zijn of de Nederlandse driekleur.

Veel afgeblazen

Het Comité Herdenkingen gaat er van uit dat de grotere evenementen een jaar worden doorgeschoven. „Heel veel activiteiten zijn afgeblazen. Het Bevrijdingsconcert van Muziekvereniging Wilhelmina en Popkoor Pursang gaat niet door. Maar de aanstaande donderdag 9 april wilden we toch niet ongemerkt voorbij laten gaan”, zegt tweede voorzitter Erik Brinks van het Comité Herdenkingen Rijssen.

Lees verder onder de foto

Ook in Wierden en Enter wordt opgeroepen de vlag uit te hangen.
Volledig scherm
Ook in Wierden en Enter wordt opgeroepen de vlag uit te hangen. © Kerncomité Vier de Vrijheid Wierden Enter

Ook de kerken in de gemeente Wierden is gevraagd de klokken te luiden op de dag van de bevrijding in Hoge Hexel en Wierden-Enter. De kerken in gemeente Wierden zijn gevraagd in Hoge Hexel op 7 april en in Wierden en Enter op 9 april de klokken te luiden om 08.00 uur. Dit zijn de dagen waarop Hoge Hexel, Wierden en Enter werden bevrijd. 

Niet vergeten

Het luiden van de klokken zal voor de inwoners ook het teken zijn om de vlag uit te hangen, zoals ook 75 jaar geleden is gebeurd. Ondanks alle beperkingen van dit moment, mag de bevrijding 75 jaar geleden niet worden vergeten, aldus het kerncomité “Vier de Vrijheid Wierden Enter”.

Hellendoorn

Ook in de gemeente Hellendoorn werden noodgedwongen activiteiten afgelast of doorgeschoven. Daarle en Daarlerveen werden in de gemeente als eerste bevrijd, op 6 april. Nijverdal volgde op 9 april. In Haarle stonden heel veel activiteiten gepland om de 75 jaar vrijheid te vieren. Voor enkele activiteiten waaronder de filmvoorstellingen wordt een datum in het najaar gepland. 

Driekleur

Het boekje met de nieuwe fietsroutes rond de Sallandse Heuvelrug komt wat later te koop te liggen. De organisatie hoopt wel dat op 9 april, bevrijdingsdatum van Haarle, bij alle woningen de Nederlandse driekleur zal wapperen. De geplande bijzondere expositie in de hal van Besten Machines wordt in het voorjaar van 2021 gehouden (onder voorbehoud).