Om smalle fietspaden is het lastig om voldoende afstand te houden tot tegemoetkomende fietsers.
Volledig scherm
Om smalle fietspaden is het lastig om voldoende afstand te houden tot tegemoetkomende fietsers. © ANP

VVN Wierden over ‘coronaveilig’ op de fiets: ‘Stap af bij tegenliggers’

WIERDEN - Twente heeft een uitgebreid fietsroutenetwerk en daarvan maken ook smalle fietspaden door onder meer natuurgebieden deel uit. Bij tegenliggers bepaald niet coronasafe vindt Leo van der Post van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Wierden. Stap af bij tegemoetkomende fietsers luidt zijn advies.

Van der Post is 72 en copd-patiënt. „Ik behoor tot de risicogroep en mijn vrouw en ik houden van fietsen. De fietssnelweg F35 is breed genoeg voor fietsers om in beide richtingen voldoende afstand te houden. Maar smalle schelpenpaden en bospaden, dat is een ander verhaal. Wij stappen altijd af en doen een stapje de berm in als ons fietsers op dergelijke paden tegemoetkomen. Het liefst vermijden we dergelijke paden en fietsen we over boerenweggetjes.”

Eenrichtingsverkeer

Desalniettemin stuurde de Wierdense VVV-preses een mail naar onder meer de Veiligheidsregio Twente, waarin hij zijn afstap-idee kenbaar maakte. Ook suggereerde hij om op de smalle fietspaden eenrichtingsverkeer in te stellen. De Veiligheidsregio verwees hem naar gemeente en provincie omdat die instanties verantwoordelijk zijn voor de fietspaden. Van der Post heeft de mail ook daar naar toe gestuurd maar nog geen reactie ontvangen.

Afstappen eenvoudig te realiseren

„Ik realiseer me dat dit een heel gepuzzel zal worden, maar aan de andere kant zijn we nog lang niet van corona en de anderhalve meter-samenleving af. We moeten gewoon anders gaan denken. Ik snap ook wel dat invoeren van eenrichtingsverkeer, waar dat mogelijk is, zeker onmiddellijk tot burgerlijke ongehoorzaamheid zal leiden. Afstappen is in elk geval wel heel eenvoudig te realiseren”, aldus Van der Post.