Volledig scherm
© News United/Bert Kamp

Werkstraffen geëist na dodelijk ongeval op N35 bij Haarle

NIJVERDAL/ALMELO - 240 uur en een rij-ontzetting van 1 jaar. Dat eist de officier van justitie tegen twee chauffeurs na een dodelijk ongeval op de N35 bij Haarle. Bij dat ongeval in maart 2018 kwam een 31-jarige man uit Nijverdal om het leven.

Het is nog vroeg in de ochtend van 7 maart 2018, niet ver na de klok van vijven, als Irma van D. (53) in dikke mist haar vrachtwagen met slachtafval het terrein van de Rendac aan de N35 net buiten Nijverdal opstuurt. Ze merkt al snel dat ze iets te vroeg is afgeslagen en half op de oprit naar een woning staat.

Ze ziet geen hand voor ogen, maar beseft ook dat de helft van haar voertuig nog op de N35 staat. Net als ze wil uitstappen om poolshoogte te nemen, hoort ze een enorme klap. Een bestelbus van een timmerbedrijf, bestuurd door Peter W. (34) uit Nijverdal, is frontaal op de oplegger geklapt. Zijn 31-jarige collega is op slag dood. Er zijn op dat moment precies acht seconden verlopen sinds van D. haar vrachtwagen stil zette.

Dood door schuld

Officier van justitie De Valk eist dinsdag tegen beide bestuurders een werkstraf van 240 uur en een rij-ontzegging van 1 jaar. Wegens dood door schuld in het verkeer.

In het geval van de vrachtwagenchauffeuse uit Haarle omdat ze haar oplegger als een soort van ‘ondoordringbare muur midden op de N35' had staan en vervolgens tekort schoot in haar handelen. En tegen W. omdat hij onvoldoende anticipeerde op de weersomstandigheden van die ochtend en te hard reed.

Te hard gereden

Peter W. rijdt richting Haarle, als hij onder aan de bult plots de achterkant van de vrachtwagen ziet opduiken. Door de klap die volgt is hij ‘een stuk van de film’ kwijt. Als de gps-tracker van zijn bus wordt uitgelezen, blijkt dat hij op 212 meter van de ongevalsplek 104 kilometer in het uur reed. Voor officier van justitie De Valk bewijs dat W. te hard reed, gezien de mist. Daarmee maakt hij zich medeschuldig aan de botsing, stelt hij.

Van D. krijgt van rechtbank en OM vooral het vuur aan de schenen gelegd over haar beslissing om stil te gaan staan, terwijl ze wist dat de weg achter haar geblokkeerd was. „Ik heb me wel duizend keer afgevraagd hoe of ik dit anders had kunnen doen”, zegt ze. Advocate Benhaim pleit voor vrijspraak; de cliënte handelde zoals hoort bij een beroepschauffeur, aldus de raadsvrouw.

Unieke rechtszaak

Het is een unieke rechtszaak die dinsdagmorgen voor de rechtbank in Almelo staat. Het komt niet vaak voor dat justitie twee bestuurders van voertuigen die bij een dodelijk ongeluk betrokken zijn, voor de rechter daagt.

De zaken tegen W. en van D. staan oorspronkelijk zelfs tegelijkertijd gepland. Maar de zaken worden, vanwege tegenstrijdige belangen, apart gevoerd. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bekijk hieronder beelden van na het ongeval: