Rijssenaren zien liever woningbouw op inbreidingslocaties, bijvoorbeeld op de plek van basisschool de Salto, dan in het Opbroek.
Volledig scherm
Rijssenaren zien liever woningbouw op inbreidingslocaties, bijvoorbeeld op de plek van basisschool de Salto, dan in het Opbroek. © GOOGLE MAPS

Wethouder: ‘Woningbouw in kern Rijssen niet altijd kansrijk’

RIJSSEN - Het herontwikkelen van bestaande bebouwing in Rijssen-Holten is niet altijd kansrijk, volgens wethouder Roland Cornelissen van Rijssen-Holten.

De CDA-wethouder, die volgende week het stokje overgeeft aan beoogd opvolger en partijgenoot Erik Wessels, zei dit in reactie op recente uitlatingen van Rijssenaren die woningbouw in Opbroek Oost niet zien zitten en vinden dat er beter in de kern inbreiding kan plaatsvinden. 

De Salto

Als voorbeelden werden onder meer genoemd de locatie waar nu nog supermarkt Aldi aan de Arend Baanstraat is gevestigd, de plek waar basisschool De Salto staat en verschillende kleinere locaties in en om het centrum.

Aldi Rijssen
Volledig scherm
Aldi Rijssen © GOOGLE MAPS
Quote

Omwonenden hebben een stem in de ontwikke­ling

Roland Cornelissen, Wethouder Rijssen-Holten

„We doen wel onderzoek naar inbreiding, maar de omstandigheden zijn niet altijd even gunstig voor woningbouw. Je hebt te maken met de eigenaar van de grond en diens wensen, de omwonenden hebben een stem in de ontwikkeling van een locatie en ook het klimaat speelt vaak een rol”, aldus Cornelissen.

Inspelen op klimaat

Volgens de wethouder is de gemeente zich zeer bewust van dat bij woningbouw rekening moet worden gehouden met het veranderende klimaat. „We kunnen niet alles volbouwen en verstenen. We moeten ook zorgen dat het regenwater kan wegstromen. Daarom is groen in de kern ook heel belangrijk.”

Quote

Groen in de kern is ook heel belangrijk

Roland Cornelissen, Wethouder Rijssen-Holten

In het verleden hebben lager gelegen delen van Rijssen een aantal keren blank gestaan. In augustus 2010 en juli 2016 stonden straten blanken, liepen kelders en tunnels onder water. Het rioolstelsel en de watergangen konden de grote hoeveelheid regenwater niet verwerken. De gemeente heeft daarop maatregelen genomen om het water beter te kunnen afvoeren bij extreme weersituaties. 

Ook in nieuwbouwwijk

Volgens Cornelissen houdt de gemeente in elk geval de vinger aan de pols waar het gaat om woningbouw ook in de kernen Rijssen en Holten zelf. Maar dat neemt niet weg dat er ook in nieuwbouwwijken verder moet worden gebouwd voor voldoende huisvesting.

  1. Na 75 jaar een gedenksteen in Hellendoorn: ‘Fantastisch dat ze zo alsnog worden geëerd’
    PREMIUM

    Na 75 jaar een gedenk­steen in Hellen­doorn: ‘Fantas­tisch dat ze zo alsnog worden geëerd’

    HELLENDOORN - Voor velen is het straks niet meer dan een stenen paaltje op een grasveldje bij een driesprong aan de rand van het dorp. Maar voor de nabestaanden van de Hellendoorners Gerrit Jan Grobbink en Marinus Maris en onderduiker Klaas Andries Neuman voelt dit gedenkteken als een erkenning. Ook hun geliefden zijn oorlogsslachtoffer. Op die erkenning hebben ze 75 jaar moeten wachten.