Wierden geeft compensatie voor dure energie
WIERDEN - Omdat de energieprijzen zo sterk zijn gestegen wil de gemeente Wierden ruim vierhonderd huishoudens daarvoor compenseren. De bedoeling is dat ze een tegemoetkoming krijgen van ongeveer 200 euro.
Het gaat om zogenoemde energiearmoede. Het onderzoeksbureau TNO bracht in kaart hoeveel huishoudens door de gestegen energieprijzen financieel in de problemen zijn gekomen of dreigen te komen. Voor Wierden zou het gaan om 4,47 procent van het aantal huishoudens. Omdat Wierden 9680 huishoudens heeft komt dat neer om 433 huishoudens.
Het kan daarbij gaan om huishoudens met een laag inkomen en hoge energiekosten, maar ook om mensen met een laag inkomen en een slecht geïsoleerd huis.
Niet overal gelijk
De energiearmoede is niet overal in Wierden gelijk. Het hoogst is die in de kern van Wierden (5,25 procent van de huishoudens) en het laagst in Rectum, Notter, Zuna (1,46 procent). Deze ‘energiearme huishoudens’ geven gemiddeld 13 tot 20 procent van hun inkomen uit aan energie. Over alle huishoudens gemeten is dat 5 procent.
Geen aanvraag indienen
Het geld voor de tegemoetkoming hoeft Wierden niet zelf te betalen. Hij Rijk heeft voor de eerste drie maanden van dit jaar 200 miljoen uitgetrokken voor de compensatie van de gestegen energiekosten. Wierden kan naar schatting ongeveer een ton verwachten. De doelgroep hoeft geen aanvraag in te dienen, het bedrag wordt automatische overgemaakt.
Toch wordt er ook nog maatwerk verricht. Er zijn volgens onderzoek huishoudens die nu niet in beeld zijn, maar wel problemen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze door geldproblemen veel minder energie gebruiken dan nodig is. Voor dit maatwerk wil de gemeente een extra budget van 25 mille vrijmaken.
In Nederland hebben volgens TNO ongeveer 800.000 huishoudens te maken met energiearmoede.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
100 vluchtelingen in 25 chalets: Rijssen maakt plek voor Oekraïners op voormalig boerenland
RIJSSEN - Rijssen gaat honderd oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne opvangen in 25 chalets die neergezet worden op Het Overveen, een voormalige boerderij die bijna 20 jaar geleden omgeturnd werd tot groepslocatie. De bedoeling is dat de eerste vluchtelingen in april arriveren. -
PREMIUMnieuwsupdate
Snuifje? Dan kun je hier op bijna elke straathoek wel bij een duister autootje terecht
Cocaïne, MEOW, 3MMC, speed, XTC. Noem ze maar op. Allemaal razend populaire drugs die je tegenwoordig voor een habbekrats op bijna elke straathoek kunt kopen. Jawel, ook in Nijverdal, waar veel jongeren al dat synthetische genot verkiezen boven de goeie ouwe peuk, de wiet of alcohol. En dat is eigenlijk best wel eng. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.
-
PREMIUM
Mascha (19) droomt van een klein huis in haar geliefde Wierden: ‘Samen met andere jongeren!’
-
-
-
met videojournaal
Gemist? Buitenseks in Enschede blijkt overval & wat gebeurde er bij de mishandeling op station Borne?
Ben je er vandaag niet aan toegekomen om al het regionale nieuws op Tubantia.nl te volgen? Geen probleem, we hebben de belangrijkste nieuwsfeiten voor je op een rij gezet. Dit is het nieuws van donderdag 26 juni. -
Overijssel schiet nu de paasvuurbouwers te hulp: ‘Voor behoud eeuwenoude traditie’
De provincie helpt bouwers van paasvuren uit de brand die binnen 4 kilometer van een Natura 2000-gebied liggen. Overijssel vergoedt de kosten als er gespecialiseerd ecologisch onderzoek nodig is om te bepalen in welke mate stikstof in de natuur terecht komt.