Volledig scherm
Het Wierdense Veld ligt onder vuur. CDA en VVD willen van het Natura-2000 gebied af. Onder meer PPW uit Wierden wil daar niets van weten. © Bert Kamp

Wierdenaren op barricades voor Wierdense Veld

WIERDEN/NIJVERDAL - Wierden roert zich voor het behoud van het Wierdense Veld. De lokale politieke partij Platform Progressief Wierden (PPW) is een eigen petitie begonnen om de Natura-2000 status van het Wierdense Veld te beschermen. GroenLinks Hellendoorn ondersteunt de actie. 

PPW vindt de actie nodig, omdat zowel de gemeente Wierden als Hellendoorn tot nu toe nog geen duidelijk standpunt heeft ingenomen over het natuurgebied tussen Wierden en Nijverdal. In politiek Den Haag gaan de laatste tijd stemmen op om het gebied van de Natura-2000 lijst te schrappen. Een streep door het Wierdense Veld als beschermd gebied past in de maatregelen van de regering om de stikstofcrisis op te lossen. 

Jesse Klaver

Het plan roept tot de dag van vandaag veel onrust op. Zo liet GroenLinks-voorman Jesse Klaver al weten dat het schrappen van het Wierdense Veld als Natura-2000 gebied geen optie is en dat de landelijke politiek dat ook niet zomaar kan doen. 

Het PPW sluit zich daar nu bij aan. De lokale Wierdense partij is een samenwerkingsverband van PvdA-, GroenLinks- en D66-sympathisanten. „Het is gewoon geen optie om nu meer natuur in te leveren, om de stikstofcrisis te bedwingen. Dat is de omgekeerde wereld”, zegt PPW-raadslid Egbert Wessels. „Daarom is het goed om als betrokken gemeenten een standpunt in te nemen. Tot nu toe gebeurt dat te weinig.”

De petitie is daartoe alvast een eerste aanzet. Volgens de partij kent het natuurgebied een bloeiende flora en fauna, vooral omdat er de afgelopen jaren regelmatig kraanvogels broeden. Bovendien is het veengebied niet voor niets aangewezen als Natura-2000. Een van de doelen is om de grondwaterstand te verhogen, zodat er nieuw hoogveen kan ontstaan. 

Prominent GroenLinks-lid

„Wij en GroenLinks uit Hellendoorn zijn overigens meer van plan”, verklapt Wessels. „Zo zijn we druk met voorbereidingen voor een actie op het Wierdense Veld. Hoe dat er precies uit gaat zien, weten we nog niet, maar het is wel de bedoeling dat er een prominent GroenLinks-lid naar Wierden komt, om de actie te ondersteunen.”