Wierdense kinderen maken kennis met huisrobotje Homey

videoWIERDEN - Het huisrobotje Homey was gisteren in Wierden. Ideaal vakantievermaak voor jonge scholieren. Ze konden in de bibliotheek kennismaken met het fenomeen kunstmatige intelligentie. Homey heeft wel een gebruiksaanwijzing. Hij reageert vooral op hoge stemmetjes.

Twentse kinderen in aanraking laten komen met de allernieuwste hightech was het doel van de workshop artificial intelligence (AI, kunstmatige intelligentie), gisterochtend in de bieb in Wierden. Medewerkers van Tetem Kunstruimte uit Enschede reisden afgelopen week heel Twente door om workshops te geven aan kinderen.

Vijf meisjes en acht jongens tussen 9 en 12 jaar kwamen gisteren naar de Wierdense bieb om aan de slag te gaan met Homey. Het is een manier waarop AI ook in huiselijke omgeving kan worden toegepast. Het huisrobotje verbindt namelijk alle apparaten en lichtschakelaars met elkaar, zodat deze vanaf één plek met stem of iPad aan te sturen zijn. Via miniatuurhuisjes, gemaakt door medewerkers van Tetem, kregen de kinderen een idee van de mogelijkheden.

Vanuit bed

Docente Amel Zubeidy vertelde dat de bedenker van Homey het idee in zijn 2014 in bed kreeg. "Hij was moe en wilde eigenlijk vanuit bed alles in huis kunnen regelen. Toen is hij op het idee gekomen voor dit systeem. Het is de toekomst." Daarna de instructie: "Eerst gaan we de robot met onze stem aansturen. Hij reageert beter op hoge stemmen dan op lage, dus oefen maar even."

Enthousiast zetten de kinderen hun hoogste stemmetjes op en praatten ze richting de witte bolvormige robot. "Hey Homey, zet de ventilator aan, doe alle lampen uit, vertel mij de temperatuur." Een luid 'ja!' verraadde dat het eerste groepje succesvol de binnenverlichting van het miniatuurhuisje uit had gekregen.

Minecraft

Dean (9) uit Wierden werd door zijn moeder opgegeven voor de workshop. Thuis doet hij veel aan het computerspel Minecraft. "Lekker bouwen is dat", zei hij. Terwijl hij op zijn opa wachtte na afloop, blikte hij terug op wat hij geleerd heeft. "De ventilatoren aan- en uitzetten was het leukste om te programmeren, omdat je dan ook echt de wind voelt. Het was echt cool en je kan van alles doen in het huisje met de iPad."

Met zijn twee groepsgenoten bedacht Dean uitspraken om door Homey te laten uitspreken op commando. 'Hallo, u bent dik' als de voordeurbel werd ingedrukt, bijvoorbeeld. Het inspireerde de andere twee groepjes ook en binnen de kortste keren kwam er een scala van zinnen uit de robots. 'Ho, ho, ho ik ben de Kerstman', en 'pannenkoeken en gebakken ei' werd met robotachtige stem opgedreund.

Drones

Zubeidy werkte mee aan het ontwikkelen van lessen voor kinderen en vertelde dat het voornaamste doel is om de Twentse kinderen in aanraking te laten komen met de allernieuwste technologieën. Eerder werd bijvoorbeeld met drones gewerkt. Gistermiddag was ook in de bieb in Enter de workshop AI, eerder deze week ook in Nijverdal en Holten.

Quote

We willen kinderen laten kennisma­ken met nieuwste technologieën

Amel Zubeidy, docente TETEM
Kinderen buigen zich over Homey en geven hem allerlei opdrachten.
Volledig scherm
Kinderen buigen zich over Homey en geven hem allerlei opdrachten. © Bert Kamp