Volledig scherm
De Israëlische ambassadeur Naor Gilon reikt de Yad Vashem onderscheiding voor het Nijverdalse echtpaar Broeze-Mondeel uit aan kleinkind Ine van der Veer-Bosch uit Hellendoorn. © Piet van der Veer

Yad Vashem onderscheiding voor Nijverdals echtpaar Broeze-Mondeel

NIJVERDAL - Het echtpaar Hendrik Jan Broeze en Wilhelmina  Mondeel uit Nijverdal heeft maandag postuum de Yad Vashem onderscheiding gekregen. Deze hoge Joodse onderscheiding werd in de Liberale Joodse Synagoge in Den Haag door de Israëlische ambassadeur Naor Gilon uitgereikt aan de Hellendoornse Ine van der Veer-Bosch, het oudste kleinkind van het echtpaar. Dat gebeurde in aanwezigheid van meerdere familieleden, waarvan een enkeling zelf speciaal was overgekomen uit de Verenigde Staten. Ook Hellendoorns burgemeester Anneke Raven was bij de plechtigheid aanwezig.

Het echtpaar kreeg de onderscheiding, omdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven het Joodse jongetje Jopie bijna twee jaar thuis heeft opgevangen. Op 27 mei 1943 werd de toen 2-jarige peuter midden in de nacht van Enschede naar de Spijkerweg 19 in Nijverdal gebracht, nadat zijn oude schuiladres was verraden. Het echtpaar vertelde aan de bij hun ingekwartierde landwachters dat Jopie hun kleinkind was en liet zelfs een foto-reportage maken om dat verhaal voor de Duitse bezetter aannemelijk te maken. Jopie overleefde de oorlog.

Het oorlogsverhaal raakte in de vergetelheid, tot het moment dat kleindochter Ineke Kievit-Broeze een boek over haar familie begon te schrijven. Na het nodige speurwerk vond zij Jopie, die na de oorlog was geëmigreerd naar Israël en daar als Moshe van Leeuwen door het leven gaat. De schrijfster zocht Jopie op en bezocht met hem het Yad Vashem herdenkingsmonument/historisch centrum in Jeruzalem. Daar hebben ze een aanvraag ingediend voor de Yad Vashem onderscheiding voor het echtpaar Broeze-Mondeel.  

„Deze onderscheiding is een grote erkenning voor de barmhartige daad van de familie Broeze-Mondeel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Moshe van Leeuwen heeft zijn leven te danken aan dit Nijverdalse gezin. Een bijzonder verhaal, dat ook 75 jaar na de oorlog moet worden verteld”, aldus burgemeester Raven.