Directeur Chris Funk van ZINiN is duidelijk: Bezuinigen gaat niet in coronatijd, ‘want anders vallen we om’.
Volledig scherm
Directeur Chris Funk van ZINiN is duidelijk: Bezuinigen gaat niet in coronatijd, ‘want anders vallen we om’. © Bert Kamp

ZINiN waarschuwt: ‘Bezuinigen gaat niet, dan vallen we om’

NIJVERDAL - De Hellendoornse cultuurorganisatie ZINiN is absoluut niet in staat om dit jaar de door de gemeente Hellendoorn opgelegde bezuiniging van 153.000 euro te halen. „Dan vallen we om”, voorspelt directeur Chris Funk.

De gemeente Hellendoorn heeft de subsidie voor professionele maatschappelijke organisaties als ZINiN met 10 procent verminderd. Het is één van de maatregelen om het huishoudboekje van de gemeente weer op orde te krijgen. Voor ZINiN gaat het  om een bezuiniging van 153.000 euro per jaar. Een adviesbureau onderzocht welke bezuinigingen bij ZINiN mogelijk zijn.

Snijden

Om de kosten te beperken moet ZINiN haar dienstverlening aanpassen. Zo zijn de openingstijden van enkele bibliotheekfilialen inmiddels beperkt en stopt ZINiN met de organisatie van populaire evenementen als Kunstvoer en Heksendorp. Verder moet  de horeca meer geld in het laatje brengen en moeten ook de inkomsten van ZINema omhoog door het filmaanbod aan te passen. ZINiN gaat verder onderzoeken of het mogelijk is de bibliotheekgebouwen in Haarle en Hellendoorn op termijn te verkopen. 

Andere werkelijkheid

Funk: „Door de uitbraak van het coronavirus is het voor ons onmogelijk om die extra inkomsten te halen. Dat heb ik cultuurwethouder Anja van den Dolder ook verteld. Ze toonde begrip , weet ook dat de wereld er nu ineens anders uitziet”. Volgens de wethouder is het echter nog te vroeg om de opgelegde bezuiniging op ZINiN te schrappen of uit te stellen. „We proberen de financiële gevolgen van corona in onze gemeente in kaart te brengen. Met dat overzicht gaan we straks het gesprek aan met de nationale overheid”,  zegt ze.