Volledig scherm
© eric brinkhorst

Zonnepanelen op dak mengvoerbedrijf Haarle ‘voor iedereen’

HAARLE - Mengvoerbedrijf Zuid-Oost Salland (CAVV) in Haarle krijgt begin 2020 het eerste coöperatieve zonne-energiedak in de gemeente Hellendoorn. 

Op het dak van het coöperatieve mengvoerbedrijf worden zonnepanelen geplaatst die duurzame energie moeten leveren voor huishoudens in de gemeente. Het project om gezamenlijk energie op te wekken is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de inwoners van Haarle, de energie-coöperatie Hellendoorn op Rozen U.A. en het mengvoerbedrijf Zuid-Oost Salland. 

Postcoderoos

Via dit zogenaamde postcoderoosproject kan iedereen meedoen om samen groene stroom op te wekken. De postcoderoos regeling (fiscale benaming is de Regeling Verlaagd Tarief) is ruim drie jaar geleden geïntroduceerd als financieringsmogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen. Zonder zelf zonnepanelen aan te schaffen, kunnen leden van de coöperatie, zonne-energie opwekken en betalen zij gedurende 15 jaar een lagere prijs voor hun energieverbruik.

Energieneutraal

Coöperatie Hellendoorn op Rozen U.A. streeft ernaar om door het uitvoeren van postcoderoosprojecten een belangrijke bijdrage te leveren aan het energieneutraal zijn van de gemeente Hellendoorn in 2050. Voor verdere informatie kunnen geïnteresseerden zich tot Haarle Energie Neutraal richten. Dat is een werkgroep van het Plaatselijk Belang Haarle, waarin de inwoners van het dorp Haarle hun eigen energie transitie aansturen.

Restwarmte

De werkgroep onderzoekt onder meer ook of restwarmte van de mengvoederfabriek in Haarle hergebruikt kan worden. Bij het productieproces wordt hete lucht van zo’n 60 graden Celsius naar buiten geblazen en daarmee kan volgens de werkgroep heel goed (een deel van) de nabijgelegen sporthal worden verwarmd.