Zorgboerderij de Piet in Ypelo.
Volledig scherm
Zorgboerderij de Piet in Ypelo. © Robin Hilberink

Zorgboerderij de Piet in Ypelo kan zorgvragen niet aan, wil uitbreiden

YPELO - Zorgboerderij de Piet in Ypelo wil uitbreiden. Er is een groeiende vraag naar zorg op de boerderij, die nu soms mensen moet teleurstellen omdat er geen plek is. De gemeente Wierden staat positief tegenover het plan.

Zorgboerderij de Piet aan de Voorbroeksweg, ooit een varkensboerderij, specialiseert zich sinds 15 jaar in het begeleiden van volwassenen met een verstandelijke beperking, ontwikkelingsproblemen, gedragsstoornissen, psychische problemen en stoornissen in het autistische spectrum en andere aanverwante stoornissen. Naar tevredenheid blijkbaar, want er is een groeiende vraag naar zorg door de Ypelose zorgboerderij. 

Zodanig dat Zorgboerderij de Piet uit haar jasje dreigt te groeien. „Er moeten nu soms mensen teleurgesteld worden, omdat er geen plek is”, aldus een woordvoerster van de gemeente. Dus dienden de eigenaren een zogeheten principeverzoek in voor uitbreiding.

Nieuw vertrek voor dieren

In het beoogde plan wordt de ruimte die nu nog geldt als vertrek voor de dieren op de zorgboerderij ingericht voor cliënten. Verder komt er een nieuw gebouw waar de dieren kunnen worden ondergebracht, zo laat de gemeentewoordvoerster weten. 

Raymond Meenhuis van de zorgboerderij had het nieuws liever nog even onder de pet gehouden, om eerst alle cliënten te kunnen bijpraten. „De gemeente is iets sneller dan wij”, aldus Meenhuis, die wel kwijt wil dat het ‘nog minstens een jaar duurt’ voordat er wordt begonnen met de uitbreiding. 

Trots op de Piet

Om die mogelijk te maken, moet een huidige agrarische bestemming worden gewijzigd in een maatschappelijke bestemming. Als het nieuwe bestemmingsplan aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan de uitbreiding op de huidige locatie doorgaan. Aldus het college van burgemeester en wethouders. 

„Zorgboerderij de Piet doet fantastisch werk voor een hele specifieke doelgroep. Wij zijn daarom voorstander van uitbreiding, zolang het plan maar aan alle voorwaarden voldoet”, zegt wethouder Johan Coes. Zo moet het plan passen in de bestaande landschappelijke omgeving en moeten er onderzoeken worden uitgevoerd, zoals een bodemonderzoek.

Laatste woord

Nadat Zorgboederij de Piet het bestemmingsplan heeft ingediend, wordt deze ter inzage gelegd. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad het laatste woord.