Zwerfdieren uit Hellendoorn en Twenterand naar ’t Noordbroek; concurrenten kunnen niet tippen aan dierenasiel in Almelo
NIJVERDAL - Hellendoorn had een uitgesproken voorkeur voor een lokale dierenopvang, maar dierenasiel ’t Noordbroek in Almelo won de race en blijft de zwerfdieren uit deze gemeente opvangen.
Han HavemanLaatste update:17-09-20, 14:57
Lokale ondernemers gaven aan dat zij het absoluut niet voor de prijs van ’t Noordbroek konden doen
Anneke Raven, burgemeester Hellendoorn
Hellendoorns burgemeester Anneke Raven vindt het jammer dat een asiel buiten de gemeentegrenzen deze aanbesteding heeft gewonnen. Uit gesprekken met diverse partijen bleek echter al snel dat de anderen zich in de meeste gevallen niet kunnen meten met de ervaring en professionaliteit van ’t Noordbroek. Bovendien kan het dierenasiel in Almelo deze wettelijke taak veel goedkoper uitvoeren dan haar concurrenten.
Laagste prijs
„Lokale ondernemers gaven aan dat zij het absoluut niet voor die prijs konden doen. Die is ook nog eens aanzienlijk lager dan het bedrag dat ’t Noordbroek hiervoor in de tussenliggende periode bij ons in rekening bracht”, laat Raven weten.
De laagste prijs geeft de doorslag in een tijd dat de gemeente in financieel zwaar weer verkeert en hierdoor alles op alles moet zetten om het eigen huishoudboekje weer enigszins op orde te krijgen.
Tijdelijke opvang
Gemeenten zijn wettelijk verplicht zwerfdieren uit hun gebied minimaal twee weken op te vangen en te verzorgen. Die taak werd voor Hellendoorn jarenlang uitgevoerd door honden- en kattenpension De Crull uit Den Ham, dat echter medio 2018 sloot. Hellendoornse zwerfdieren werden sindsdien tijdelijk opgevangen door dierenasiel ’t Noordbroek.
Voorwaarden
Dit jaar ging het Hellendoornse college op zoek naar een geschikte partij, waarmee afspraken voor de lange termijn konden worden gemaakt. Daarbij ging het zowel om de opvang en verzorging van zwerfdieren als dieren waarvan afstand wordt gedaan. De politiek vond dat hierbij onder meer moest worden gelet op de kosten, opvang en verzorging, dierenwelzijn, veterinaire zorg, euthanasiebeleid, duurzaamheid en de mogelijke inzet van mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt bij de verzorging van de dieren.
Uiteindelijk was het ’t Noordbroek dat als beste uit de bus kwam. Het nieuwe contract heeft een looptijd van vier jaar met een optie op een verlenging van nog eens vier jaar. Raven vertelt dat deze aanbesteding samen met de buurgemeente Twenterand is gedaan. Voor Hellendoorn bedragen de kosten 30.565 euro per jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.