'Apeldoorn mist een grote hogeschool: een valkuil'

HUP FC ZUIDBROEKIn de op tien na grootste stad van Nederland, ruim 160.000 inwoners, is zaterdaghoofdklasser CSV Apeldoorn de hoogst spelende ploeg en het gros van de voetbalclubs is slechts vierdeklasser. Dat moet véél beter kunnen. Glenn van der Straten dook in de materie, sprak met tal van betrokkenen en legde zijn bevindingen vast in de 9-delige serie Hup FC Zuidbroek! Vandaag deel 8: De visie.

In het seizoen 2016/2017 was CSV Apeldoorn dicht bij een stap omhoog. Onder trainer Peter Boeve wonnen de Apeldoorners de districtsbeker Oost en legden beslag op een periodetitel, waardoor ze de nacompetitie om promotie naar de derde divisie haalden. In de eerste play-offronde ging het in de allerlaatste seconde van het tweeluik met SteDoCo mis.

Vernieuwend

,,De visie die ik inbracht, was vernieuwend en gebaseerd op betaald-voetbalniveau", blikt Boeve terug. ,,Je kunt niet verwachten dat andere mensen dat ook brengen. Wil je er de top van maken, dan heb je meer middelen nodig. En middelen zijn kwaliteitsrijke mensen. Omdat ik het leuk vond, trok ik bijvoorbeeld Dick Schneider aan. Dan is er opeens extra kwaliteit."

Boeve stipt een belangrijk aspect aan waarom de overgang van jeugd naar senioren volgens hem moeizaam gaat. ,,Er is geen grote universiteit of  grote hogeschool in Apeldoorn. Voor studiemogelijkheden moeten jongens bijna altijd verder weg. Ik denk dat zeker 50 procent van de A-jeugd afvalt. Een grote valkuil, er is zo geen aanwas. Zo'n school zou voor Apeldoorn op zich al geweldig zijn. En voor de sport is dat helemaal top. Het is een grote pré om dat als stad te hebben."

Delen

Boeve is een groot voorstander van het samenwerkingsverband in het Apeldoornse voetbal. ,,Als je niet kan delen, kan je ook niet vermenigvuldigen. Je moet alle goede dingen met elkaar delen, moedig elkaar aan. Accentueer het met trainingen waar iedereen mag komen, telkens op een ander complex."

,,Eis dat je veel informatie van Vitesse krijgt, breng daar structuur in. Om spelers beter te maken, heb je betere trainers en een betere opleiding nodig. Zorg dat je goede trainers krijgt van Vitesse en stuur je eigen trainers naar Arnhem om ze beter te maken."

,,Het gaat om delen van kennis. Elke trainer heeft een trainingsvorm. Deel je dat met zijn tienen, dan heb je tien vormen en kan je kijken wat het beste bij jou past. Om beter te worden, moet je ook meer uren maken. Door meer plezier, kennis en kunde groei je als club. Wat ik heb geleerd van Leo Beenhakker tijdens mijn trainersstage bij Vitesse, heb ik ook bij mijn voormalig assistenten Mark Steur en Ügur Yildirim gedaan: vlak voor aanvang van de training zeggen dat zij de training leiden. Dan komt hun ware aard naar boven; wie ben je, wat kan je en wat durf je? En daar praat je dan later over op een positieve manier. Je moet het zelf doen, daar leer je het meeste van."

Jeugd

,,Fusies? Sommige clubs moeten in elk geval met de jeugd samengaan. Als de begeleiding niet goed is, sturen ouders hun kinderen niet en gaan ze een andere sport doen. Begin met de woensdagmiddag. Stel je velden ter beschikking, zet er trainers neer, vanuit het cios bijvoorbeeld, laat iedereen welkom zijn en doe dat op diverse niveaus. Dat kan een begin zijn. Je moet de jeugd samenbrengen bij één club. Of telkens switchen van locatie, zodat je geen onderscheid hebt."

Volledig scherm
Peter Boeve (midden) won met CSV Apeldoorn de districtsbeker: ,,Om beter te worden, moet je meer uren maken." © W Vzoeren

Amateurvoetbal