Volledig scherm
Bij Victoria Boys (wit) is de samenwerking met andere clubs niet goed uitgelegd aan leden, zegt preses Rob Kramer. © W Vzoeren

'De clubs komen sterker uit de strijd bij samenwerken'

HUP FC ZUIDBROEKIn de op tien na grootste stad van Nederland, ruim 160.000 inwoners, is zaterdaghoofdklasser CSV Apeldoorn de hoogst spelende ploeg en het gros van de voetbalclubs is slechts vierdeklasser. Dat moet véél beter kunnen. Glenn van der Straten dook in de materie, sprak met tal van betrokkenen en legde zijn bevindingen vast in de 9-delige serie Hup FC Zuidbroek! Vandaag het slot, deel 9 én 10: De scepsis en De epiloog.

Hoewel iedereen die in de Apeldoornse voetballerij werkzaam was of is positief is over de samenwerking tussen de vijf verenigingen WSV, Orderbos, Victoria Boys, Albatross en Beekbergen, geldt dat niet voor de mensen langs de lijn.

In een poll die door dagblad De Stentor op Twitter werd gehouden, werd gevraagd wat de Apeldoornse voetbalfans van de samenwerking vinden. Van de 87 respondenten vindt 40 procent het een goede zaak, 40 procent meent dat de samenwerking onnodig is en niets oplevert en zo'n 20 procent vindt dat er gefuseerd moet worden.

Club runnen

Rob Kramer, voorzitter van Victoria Boys, begrijpt wel dat bijna de helft geen heil ziet in de samenwerking. ,,Veel mensen, ik wil hen niet diskwalificeren, kunnen ook niet weten wat er allemaal bij komt kijken om een club te runnen en waar je allemaal tegenaan loopt."

,,Twee jaar geleden hadden we veel schade aan het veld door engerlingen, ze vraten de onderkant van het gras kapot. Dat was een enorme schadepartij. Dat zijn typisch dingen waarvoor je kunt samenwerken; hoe ga je ermee om, hoe bestrijd je het, hoe repareer je het gras? Veel mensen weten niet eens dat zoiets speelt en hoe veel tijd zo'n kwestie kost."

,,Ik denk ook dat veel mensen bijvoorbeeld geen idee hebben hoe veel geld er gemoeid gaat met inkoop van kleding en wat het betekent als je zoiets gezamenlijk doet. Daarnaast denk ik ook dat velen er niet bij stilstaan dat je erg afhankelijk bent van de kwaliteit van je trainers. Zij maken niet alleen je spelers beter, ze vergroten ook je aantrekkingskracht als vereniging."

Campagne voeren

,,Je komt sterker uit de strijd als je met al dat soort zaken samenwerkt. Maar dat moet ik dan meteen op onszelf als bestuur projecteren; wij hebben niet veel campagne op de club gevoerd om het allemaal uit te leggen."

,,Daardoor weten mensen ook niet alles. Dat willen we pas doen als zaken concreet worden. Dus ik draai het om: ik ben blij dat bijna de helft van de respondenten nu al positief staat tegenover het samenwerkingsverband."

De epiloog

De samenwerking tussen WSV, Orderbos, Victoria Boys, Albatross en Beekbergen kan het begin zijn om meer gevoel bij elkaar vóór elkaar te kweken. Van een fusie is nog geen sprake, maar dat komt wel steeds dichterbij.

De beste oplossing om het Apeldoorns voetbalniveau omhoog te krikken? Een aantal clubs dat opgaat in een compleet nieuwe vereniging. FC Zuidbroek, FC Apeldoorn: het is om het even.

Op die manier vissen minder clubs in dezelfde wateren. En belangrijker; de nieuwe voetbalclub begint op nul. Zonder emoties.

Amateurvoetbal