Volledig scherm
Olympia’28 keert door een 2-0 zege op Bruchterveld terug naar de derde klasse. Foto: Wilbert Bijzitter

Olympia'28 neemt revanche voor vorig jaar

HASSELT - De ontlading is groot, tien minuten na de pauze. Erik van der Kolk vliegt door het zwerk. De imposante centrale verdediger plant zijn hoofd tegen de perfect aangesneden corner van Kjelt Bonhof. Het is de beslissing, Olympia’28 keert door een 2-0 zege op Bruchterveld terug naar de derde klasse.

Na het doelpunt trekt Bonhof met gebalde vuisten een sprintje. Aan de zijlijn vinden de man van de assist en de doelpuntenmaker elkaar in een innige omhelzing. De combinatie tussen Bonhof en Van der Kolk zorgde een jaar geleden, in het nacompetitieduel tegen WZC, ook voor de openingstreffer. Maar in Wapenveld ging het daarna helemaal mis. Olympia’28 degradeerde na strafscchoppen naar de vierde klasse, een niveau dat niet bij de gewezen hoofdklasser past. „Toen wist ik niet precies wat ik moest zeggen. Dit is een stuk beter. Je moet wel tot in juni door, maar dit is wel revanche voor vorig jaar”, zegt de rossige captain.

Bonhof sticht in de eerste helft vaak gevaar, Olympia’28 is tegen Bruchterveld duidelijk de betere. Voor rust komt dat nog niet tot uiting in de score. Wouter Huisjes, de tweede doelman van Bruchterveld, voorkomt een paar zeker lijkende treffers. Ook de lat brengt nog redding voor de derdeklasser. Het doelpunt van Van der Kolk zorgt voor opluchting in Hasselt. „Nu was het één keer knikken. Vorige week bleef-ie op drie meter van de doellijn liggen”, kijkt Van der Kolk terug. Het shirt van de verdediger is doorweekt, het is warm in Hasselt. „Ik keek op de klok en dan zie je dat je nog 25 minuten moet. Toen was ik eigenlijk al gaar. Maar dit voelt echt als een kampioenschap. Moet je daar eens kijken, fantastisch”, zegt Van der Kolk, terwijl hij het plaatselijke dweilorkest het sportpark op ziet marcheren. Ploeggenoot Bonhof roemt de defensie in het tweeluik met Bruchterveld. „Zij krijgen maar één goal tegen in twee duels, tegen een derdeklasser. Ze hebben ons er doorheen gesleept. Maar doe niemand tekort graag, we hebben er allemaal keihard voor gewerkt.”

Het was misschien keihard werken, maar ook voetballend is Olympia’28 de bovenliggende partij. Bruchterveld probeert na de 1-0 wel wat, maar oogt als een tandenloze tijger. Echt gevaar is er niet. Guus Tichelaar krijgt kansen om het duel te beslissen. Na zijn eerste solo komt hij doelman Wouter Huisjes nog tegen, in blessuretijd is het in een bijna identieke situatie wel raak voor de naar Groningen verhuizende Tichelaar. Om de keeper heen en binnen schuiven, 2-0.
Olympia’28 heeft het voetballend vermogen om de stap omhoog te maken. Trainer Melchior Schoenmakers omschrijft de promotie naar de derde klasse dan ook als ‘een moetje’. „We hebben het laten liggen in de competitie, maar daar bleken nog twee hele aardige ploegen in te zitten (Swift’

Amateurvoetbal